ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ : Τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος είναι πολλά, με ελάχιστη προϋπόθεση η 3ετής ασφάλιση (λειτουργία της επιχείρησης ή η άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος).

Μεταξύ των περιορισμών και προϋποθέσεων που υπάρχουν είναι και τα οικονομικά της οικογένειας, κάτι που δεν ισχύει για τους ανέργους-πρώην μισθωτούς, καθώς και η «δόλια» μεταβίβαση της περιουσίας στη σύζυγο και τα παιδιά (α΄βαθμού συγγενείς) ή τα αδέρφια (β’ βαθμού).

Αναλυτικά, δικαιούχοι είναι:

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι», δηλαδή ρυθμίζουν τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης. Επίσης, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρηση, το μερίδιο ή τις μετοχές τους, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται (νυν ΕΦΚΑ) κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων.

Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

Το επίδομα των 400 ευρώ τον μήνα καταβάλλεται για διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Στο επίδομα ανεργίας καταφεύγουν όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Ορισμένοι δε, δυστυχώς, δεν θα ανοίξουν πάλι μετά και το δεύτερο κλείδωμα της οικονομίες…

Για την ασφάλιση έναντι της ανεργίας οι επαγγελματίες πληρώνουν κάθε μήνα ασφάλιστρο 10 ευρώ στον ΟΑΕΔ (παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ).

Και προϋπόθεση για την λήψη της ενίσχυσης δεν είναι πλέον η πλήρης αποπληρωμή των χρεών ή η ρύθμιση αυτών, αλλά μπορούν να λάβουν το επίδομα και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Κάτι που μοιάζει λογικό γιατί πριν κλείσει ο μικρός επιχειρηματίας θα δοκιμάσει να σώσει την επιχείρησή του, ακόμη αφήνοντας απλήρωτες τις ασφαλιστικές εισφορές, τους προμηθευτές ή και την εφορία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.