Οι νέοι όροι για το τσεκ με πρόσθετες υποχρεώσεις αγροτών, η αυξημένη εφάπαξ ενίσχυση για νέους αγρότες κάτω των 40, το διευρυμένο Εθνικό Απόθεμα, ο περιορισμός στις συνδεδεμένες και τα νέα δεδομένα για να μη χάσουν ενισχύσεις οι μικροκαλλιεργητές, συμπληρώνουν το παζλ του φακέλου των άμεσων πληρωμών της νέας προγραμματικής περιόδου.

Βασική Ενίσχυση και ∆ικαιώµατα

Η βασική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ ενώνεται µε τις υποχρεώσεις πρασινίσµατος και µετονοµάζεται σε καθεστώς «Βασικής Ενίσχυσης για τη Βιωσιµότητα».

Προϋπολογισµός: Περί τα 880 εκατ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα.

∆ικαιούχοι: Όλοι οι ενεργοί αγρότες µε βάση τον ορισµό που θα δώσει η Ελλάδα.

Αξία δικαιωµάτων: Πριν τη σύγκλιση, η αξία δικαιωµάτων θα βασιστεί στο έτος αιτήσεων ενίσχυσης 2022.

Σύγκλιση: Η σύγκλιση αφορά τη Μοναδιαία Αξία ∆ικαιωµάτων του κάθε παραγωγού. Η Ελλάδα αναµένεται να επιλέξει να χωρίσει ξανά τη βασική ενίσχυση σε τρεις αγρονοµικές περιφέρειες: Αροτραίες εκτάσεις, Βοσκοτόπια, ∆ενδρώδεις καλλιέργειες. Το πιθανότερο είναι να επέλθει σύγκλιση της τάξεως του 85% σε επίπεδο αγρονοµικής περιφέρειες.

Αυτό σηµαίνει ότι όσοι αγρότες διαθέτουν Μοναδιαία Αξία ∆ικαιωµάτων κάτω από τον µέσο όρο της αγρονοµικής περιφέρειας (π.χ αροτραίες) που ανήκει η εκµετάλλευσή του, θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 85% της µέσης αξίας έως το 2026.

Για παράδειγµα εάν σήµερα ένας αγρότης αροτραίων καλλιεργειών έχει Μοναδιαία Αξία ∆ικαιώµατος 15 ευρώ το στρέµµα και η µέση περιφερειακή αξία είναι 25 ευρώ, τότε έως το 2026, θα πρέπει να αυξηθεί η αξία των δικαιωµάτων του στα 21,25 ευρώ (το 85% των 25 ευρώ). Η αύξηση αυτή θα χρηµατοδοτηθεί από την αντίστοιχη µείωση της αξίας των ιστορικών δικαιωµάτων.

Μάλιστα, πλέον δεν θα ισχύσει η προστασία του 30% της µέγιστης µείωσης για τα ιστορικά. ∆ηλαδή αν χρειαστεί για τη χρηµατοδότηση της αύξησης των δικαιωµάτων, θα µπορέσουν να µειωθούν τα ατοµικά δικαιώµατα ενός αγρότη άνω του 30% της αξίας τους έως το 2026.

Υποχρεώσεις αγροτών: Πλέον για να λάβει κάποιος τη βασική ενίσχυση από το 2023 θα πρέπει να τηρεί ορισµένους περιβαλλοντικούς κανόνες στην εκµετάλλευσή του. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι:

Υποχρέωση εναλλαγής καλλιεργειών για εκτάσεις άνω των 50 ή 100 στρεµµάτων (εξαρτάται από την τελική συµφωνία)

Ποσοστό 4-5% παραγωγικής γης αφιερωµένο σε µη παραγωγικά στοιχεία (π.χ αγρανάπαυση).

∆ιατήρηση µόνιµων βοσκοτόπων

Ζώνη 3 µέτρων µη χρήσης λιπασµάτων, φυτοπροστατευτικών δίπλα από υδάτινους όγκους.

Τσαντίρης Νίκος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.