Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι η Ελλάδα ασκεί ενεργή διπλωματία σε όλα τα επίπεδα, «είναι διαχρονικά ανοιχτή στον διάλογο, επιδιώκει την καλόπιστη και αμοιβαίως έντιμη επικοινωνία με όλους όσους συνδιαλέγεται».

«Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρά ούτε εφησυχασμός, ούτε αυτοαπομόνωση», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί τη συμμετοχή στην τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία, στο Βερολίνο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι η Ελλάδα ασκεί ενεργή διπλωματία σε όλα τα επίπεδα, «είναι διαχρονικά ανοιχτή στον διάλογο, επιδιώκει την καλόπιστη και αμοιβαίως έντιμη επικοινωνία με όλους όσους συνδιαλέγεται».

Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πυροδότησε αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και «σηματοδοτεί την ηχηρή μεταστροφή της Τουρκίας από μία κοσμική δημοκρατία σε μία μετακεμαλική-ισλαμική δημοκρατία». Προσθέτει, δε, πως το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, «είναι ευρωτουρκικό, είναι παγκόσμιο».

«Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή σε διάλογο που προκαλείται από μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η οποία ανέλαβε μάλιστα την προεδρία της ΕΕ», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι σημαντικό, σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να διατηρηθούν οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί, έστω και σε υπηρεσιακό επίπεδο», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Αυτό είναι μία βασική αρχή της διεθνούς διπλωματίας, που καμιά χώρα που επιδιώκει αποτελέσματα -και δεν αναπαράγει απλώς ευχολόγια- δεν μπορεί να το παραγνωρίζει. Ιδίως από τη στιγμή που επικαλείται την κακοπιστία του συνομιλητή της και αναδεικνύει τη δική του αδιαλλαξία. Αλλιώς, εμφανίζεται η ίδια αναξιόπιστη και αντιφατική».

Σημειώνει, δε, ότι «οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν μυστική διπλωματία δεν ευσταθούν», καθώς η κυβέρνηση έχει προτάξει τον θεσμικό διάλογο, την ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής.

«Ιδίως στη σημερινή ιδιαίτερη συγκυρία, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρά διχασμένη στο εσωτερικό της. Χρειάζεται ενιαίο και αρραγές μέτωπο απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.