Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου και του ΥΠΕΞ με θέμα «Θρησκεία-Διάλογος-Ευρώπη».

«Σε αυτό τον τόπο που ζούμε, στην Ευρώπη που είναι το σπίτι μας, μπορούμε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλους αν σεβόμαστε όλοι την κοινή αξία που είναι η ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Θρησκεία-Διάλογος-Ευρώπη» που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι παρόλο που η εποχή μας μοιάζει να είναι βαθιά υλιστική, η θρησκεία κάθε άλλο παρά αποτελεί αναχρονισμό, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς την εξέλιξη αν δεν έχουμε αγκυρωμένες αρχές και αξίες και δεν δίνουμε καθημερινή μάχη για να γινόμαστε καλύτεροι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη είναι ο Χριστιανισμός, για αυτό και υπογράμμισε ότι η φωνή της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων Εκκλησιών που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο χριστιανικός χαρακτήρας της Ευρώπης δεν απειλείται από την έλευση εκατομμυρίων κατατρεγμένων ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη που στην πλειοψηφία τους πιστεύουν σε άλλες θρησκείες, αλλά αντίθετα αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους άλλων θρησκειών, καθώς θεμελιώδες χαρακτηριστικό του είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο, η ειρηνική συνύπαρξη, ο σεβασμός στα πιστεύω του άλλου.

Ως πετυχημένο ευρωπαϊκό παράδειγμα αποδοχής και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών στο πλαίσιο της χριστιανικής Ευρώπης ανέφερε την ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία, όπως είπε, το 1923 αριθμούσε 110.000 μέλη ενώ σήμερα αριθμεί πάνω από 200.000.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες κρίσεις και αντιμετωπίζουμε υπαρξιακά ζητήματα τότε είναι η στιγμή που πρέπει να επιστρέφουμε στις αξίες μας και να μετουσιώσουμε τη χριστιανική Αγάπη σε πολιτική πρακτική, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του λαϊκισμού και του διχασμού.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στην Ευρώπη, που έχει ζήσει το φρικτό έγκλημα του Ολοκαυτώματος, η θρησκευτική ταυτότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι στοιχείο διχασμού.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γρηγόριος σημείωσε ότι για τη χριστιανική οπτική, η παρουσία της θρησκευτικής πίστης στο δημόσιο χώρο δεν μπορεί να σημαίνει θεοκρατία αλλά συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του δημόσιου χώρου και της κοινωνίας και προανήγγειλε την ίδρυση Ινστιτούτου Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου και Σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας σε Ελλάδα και Ευρώπη στο πλαίσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Νικολακάκης, η Αν. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κα Βασιλική Σταθοκώστα, ο Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Μαριόρας και ο Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

Παριστάμενοι ήταν και πλήθος ιερωμένων, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Πανωσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης κ. Σπυρίδων, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι άλλων ορθοδόξων εκκλησιών και χριστιανικών δογμάτων καθώς και άλλων θρησκειών.

Ειδικότερα, ο Πανωσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χορέν Αρακελιάν, Τοποτηρητής του Μητροπολίτη της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Καθολικών κ. Θεόδωρος Κοντίδης και ο Σοφολογιότατος Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι Βουλευτές της ΝΔ κ. Γιάννης Λοβέρδος, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και της Ελληνικής Λύσης κα Μαρία Αθανασίου, ενώ παρέστη και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ευάγγελος Ντηνιακός.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» κ. Γιώργος Νόκος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.