Στις κατά καιρούς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Πόλης και στους αγώνες για την υπέρβασή τους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε προσκυνητές, ο οποίος χοροστάτησε, σήμερα, 24 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής Β’ των Νηστειών. Στην ομιλία του, αμέσως μετά, στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε τους προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους αφενός είναι ενισχυτική για τους Ορθοδόξους πιστούς της Πόλης και αφετέρου υπογραμμίζει την ενότητα του Γένους μας.

«Ζούμε με δυσκολίες, και εις το παρελθόν και εις το παρόν. Οι δυσκολίες αυτές εις το πρόσφατο ακόμη παρελθόν ήσαν πολύ μεγάλες, ήσαν ανυπέρβλητες. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες όχι μόνο οι ζωντανοί υπέστησαν τα πάνδεινα και η ζωή τους έγινε μαρτυρική, αλλά και οι νεκροί μας, οι προσφιλείς, οι οποίοι αναπαύονται κάτω από τα ευλογημένα χώματα της βασιλίδος των Πόλεων και αυτοί υπέστησαν διωγμούς.

Όταν ενθυμούμαι το ‘93, στις αρχές της πατριαρχίας μου, που εβεβηλώθησαν οι τάφοι των ομογενών στο κοιμητήριο του Νεοχωρίου του Βοσπόρου, πήγα την επομένη Κυριακή και εχοροστάτησα εκεί και εξεφώνησα έναν πύρινο λόγο γεμάτο από παράπονο και καταδίκη των γενομένων και είπα γιατί να υφιστάμεθα αυτά τα οποία υφιστάμεθα επειδή είμεθα Έλληνες το γένος και ορθόδοξοι χριστιανοί κατά την πίστη, σε τι πειράξαμε, σε τι βλάψαμε τους συνανθρώπους μας.

Είμεθα νομοταγείς πολίται. Τουλάχιστον ας αφήσουν ησύχους τους νεκρούς μας εδώ εις τους τάφους των όπου περιμένουν την Δευτέραν Παρουσίαν του Κυρίου».

Αυτές οι δυσκολίες κατά τινα τρόπον υπάρχουν και σήμερα όταν και εμείς, οι Ρωμιοί, και οι άλλες μειονότητες που ζουν εδώ, για έξι χρόνια τώρα, στερούμεθα του αυτονοήτου δημοκρατικού δικαιώματός μας, να διεξαγάγουμε εκλογές για να ανανεώσουμε τα διοικητικά σώματα των εκκλησιών μας και των λοιπών ευαγών ιδρυμάτων μας. Αυτό δεν είναι μία κατάφωρος αδικία προς τους μη μουσουλμάνους κατοίκους αυτής της Πόλεως, αυτής της χώρας;

Γιατί να υφιστάμεθα αυτή την διάκριση;

Εσείς, οι εξ Ελλάδος ευλαβείς προσκυνηταί, έρχεστε, κάθε φορά που σας δίδεται η ευκαιρία, για να επισκεφθείτε τα μνημεία της πίστεως και του γένους μας […]

Aλλά πρέπει να σκέφτεστε, να θυμάστε και να προσεύχεστε και για όλους αυτούς οι οποίοι έζησαν και τα εδημιούργησαν αυτά τα μνημεία και για εμάς που είμεθα οι συνεχισταί της ιστορίας των, των επιτευγμάτων τους και των μαρτυρίων τους.

Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε ως το Κέντρο της Ορθοδοξίας, παρά την συρρίκνωσιν της Ομογενείας, γύρω από το Πατριαρχείον μας, να μπορούμε να φαινόμεθα αντάξιοι των προγόνων μας και των ευθυνών με τις οποίες μας έχει επιφορτίσει ο Θεός και η ιστορία».

Ο Παναγιώτατος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξήρε το έργο που πραγματοποιείται στην Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων, και με την συμβολή του Ιερού Κλήρου και των Κοινοτικών παραγόντων. Προηγουμένως τον Πατριάρχη καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της νηστείας, καθώς και οι Κοινοτικοί παράγοντες.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.