Βαρθολομαίος: Με την παρουσία του σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου…

στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον Εντιμολ. Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά, συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”.

Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον Ελλογιμ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Χθες, συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George J. Tsunis, ο οποίος συνοδευόταν από τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elisabeth Lee.

Ο κ. Βαρθολομαίος, υπενθύμισε, ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ “προέρχεται από την προσφιλή και επιτυχημένη ομογένεια της Αμερικής” και εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επίσκεψη.

“Χαιρομεθα, διότι είμεθα του ίδιου Γένους” είπε ο κ . Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: “Όταν ήρθαν τα νέα του διορισμού στην Αθήνα ως πρέσβεως της μεγάλης αμερικανικής Συμπολιτείας όλοι στο πατριαρχείο χαρήκαμε, ασφαλώς και όλοι εδώ στην Ελλάδα”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον πρέσβη κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ελλάδα “οι ήδη πολύ καλές σχέσεις Ελλάδος και Αμερικής να βελτιωθούν και να προαχθούν έτι περισσότερο για καλό των δύο χωρών, αλλά και για την ευστάθεια και την ειρήνη στην περιοχή εδώ, των Βαλκάνιων, της Ανατολικής Μεσογείου, όπου είναι και η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου” και πρόσθεσε:

“Ότι συμβαίνει στον περίγυρο μας ασφαλώς έχει επίπτωση και στη ζωή και στη δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γι’ αυτό ευχόμεθα διπλά και τριπλά να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη και καλή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ευρύτερα σε αυτό το χώρο, σε αυτή την περιοχή του κόσμου”.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, υπογράμμισε, το θαυμασμό του “για τις γνώσεις, τη σοφία, την καλοσύνη και τις συμβουλές” του Οικουμενικού Πατριάρχη και υπενθύμισε την εκδήλωση που διοργανώνεται τον επόμενο μήνα προς τιμήν του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος με τη σειρά του τον ευχαρίστησε για την τιμή. Ο κ. Tsunis κατά το παρελθόν τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε.

Αργότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν του, με αφορμή και τον ένα αιώνα και πλέον από την ίδρυσή της.

“Η ΧΑΝΘ εξέφραζε καθόλη την πορεία της, και συνεχίζει και σήμερα να εκπροσωπεί, υψηλές αξίες: την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη δέσμευση, την εθελοντική προσφορά στο συνάνθρωπο, την αγάπη για τη φύση” είπε στο χαιρετισμό του ο κ.κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: “Το έργο της μαρτυρεί τη μεγάλη αλήθεια, ότι ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για να κλείνεται στο εγώ του και να μετατρέπει τη ζωή του σε μια μικροεπιχείρηση επιβίωσης… Προορισμό του αποτελεί το να υπηρετεί υπερατομικές αξίες, τις οποίες δε δημιούργησε ο ίδιος, που είναι όμως το σταθερό αξιολογικό θεμέλιο των κοινωνιών”.

“Δυστυχώς, η σύγχρονη κουλτούρα αγνοεί, ή αποσιωπά, ότι ο άνθρωπος επιθυμεί να προσφέρει, να δημιουργήσει μαζί με τους άλλους, να κοινωνεί τη ζωή” συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι ο εγκλεισμός του ανθρώπου στο “αδηφάγο εγώ” και στις “ακόρεστες επιθυμίες του”, οδηγεί “σε συρρίκνωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, στην ιδιωτικοποίηση της ζωής, υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και της συνευθύνης”.

“Η πορεία των ανθρωπίνων πραγμάτων, με τα πολλαπλά σύγχρονα αδιέξοδα, επιβεβαιώνει ότι το μέλλον δεν ανήκει στην ιδεολογία της αυτοπραγμάτωσης, αλλά στον πολιτισμό της αλληλεγγύης” υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την απονομή του χρυσού μεταλλίου της ΧΑΝΘ προς το πρόσωπό του και το θεσμό, λέγοντας: “Όταν τιμάται ο Πατριάρχης, η τιμή ανήκει στο Πατριαρχείο, το οποίον επί μακρούς αιώνες φυλάσσει την πατρώα παρακαταθήκη και τις παραδόσεις του γένους, εκεί όπου το έταξε ο δομήτωρ της Εκκλησίας και η Ιστορία”.

Μετά την εκδήλωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ακολουθούμενος από τη συνοδεία του, μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.