Στο τέλος κάθε χρονιάς συνήθως, λίγο η κόπωση, λίγο η συνήθεια, μας βγαίνει η γκρίνια. Γι’ αυτό και στην αρχή του νέου χρόνου είπαμε να προσεγγίσουμε την επικαιρότητα καλοπροαίρετα.

Αφήνω, επομένως, ασχολίαστη την καλή τύχη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της Υπουργού «αγαπητό τέκνο του Λιμένα Πειραιώς» κυρίας Δ. Μιχαηλίδου που τους έλαχε το κομμάτι της βασιλόπιτας σε Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη Πειραιώς με το φλουρί.

Γιατί στις εκκλησιαστικές βασιλόπιτες το έθος επιβάλλει πως το φλουρί πρέπει να «πέφτει» στον τοπικό άρχοντα αδυνατώ να το αντιληφθώ. Μάλλον είναι κάποιο εθιμικό κατάλοιπο του παρελθόντος.

Αν είχαμε, θεωρητικά, τη δυνατότητα να ορίσουμε που θα έπεφτε το φετινό φλουρί, σε μια φανταστική εκκλησιαστική βασιλόπιτα θα έπρεπε να βάλουμε δύο κομμάτια με κάτι μέσα. Το ένα θα το έπαιρνε σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Δεν είναι λίγο να εκλέγεσαι προκαθήμενος σε μια τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία Εκκλησία.

Το δεύτερο κομμάτι, να μου επιτρέψετε, θα το έκοβα σε τρία ισομερή κομμάτια. Με φλουρί μέσα κωνσταντινάτο. Αυτά τα λαμπερά που απεικόνιζαν τον σταυρό με την Αγία Ελένη και τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Το ένα θα το έδινα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το δεύτερο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το τρίτο στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη. Φέτος είναι η χρονιά τους, χωρίς αμφιβολία.

Γιατί τους αξίζει το καλό κομμάτι
Μετά από σχεδόν πολλά χρόνια παρεξηγήσεων, παρερμηνειών, δικαστικών εντάσεων και αλληλοκατηγοριών βρήκαν, μαθαίνω, την χρυσή τομή. Κατάφεραν να βρουν ποιο ναό θα χρησιμοποιεί το γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το «φλουρί» το δικό τους για το 2023 είναι λύση αδελφοσύνης, συμφιλίωσης και ενότητας. Αυτό για τους δύο Προκαθήμενους.

Για τον δήμαρχο Μπακογιάννη είναι πολιτικό το όφελος. Αφού τον τραβούσαν μία ο ένας και μία ο άλλος, Αθήνα και Φανάρι, τελικά ο ναός που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αθήνα βρίσκεται στο Κολωνάκι. Πολύ κοντά στο γραφείο εκπροσώπησης του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Και το σημαντικότερο; Τη λύση τη δίνει ο Δήμος Αθηναίων, σε γη του οποίου βρίσκεται ο συγκεκριμένος ναός. Αυτός, λοιπόν, που μπήκε στο πρόβλημα, αυτός δίνει και την διέξοδο από αυτό. Οι κ.κ. Βαρθολομαίος, Ιερώνυμος και Μπακογιάννης υποθέτω θα έχουν μεγάλη χαρά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Τέτοια χαρά σαν αυτή που έχουν τα μικρά παιδιά όταν τους τυχαίνει το φλουρί.

Θυμίζω απλώς πως η διένεξη που είχαν αρκετά χρόνια πριν και έγιναν άνω κάτω Φανάρι και Αθήνα δεν υπάρχει πλέον λόγος να υφίσταται. Ο ναός στο κτήμα Προμπονά ανήκει – με απόφαση του Δήμου Αθηναίων- από το προπερασμένο φθινόπωρο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Πατριάρχης έχει κι αυτός πλέον το ναό για να «κάνει το κομμάτι του». Ο Ιερώνυμος δεν παίρνει καμιά απόφαση που να ερμηνεύεται ως ήττα, αφού ο ναός ανήκει στον δήμο. Ο δήμαρχος, τέλος, έχει και τους δύο χαρούμενους και μπορεί να ελπίζει στη βοήθεια και την ευλογία των δύο εκκλησιαστικών ανδρών για το μέλλον.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Αναστάσιος Χαροβας 1 χρόνο πριν

    Καλή και ευλογημένη Χρονιά

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.