Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, σε συγχοροστασία με τους Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε κατά την τάξη ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, με τον Υπογραμματέα Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο.

Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Παναγιώτατος, σύμφωνα με την παράδοση, διένειμε άνθη και βασιλικό στους Αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, στους Άρχοντες Οφφικιάλιους που προσήλθαν να προσκυνήσουν, και στον Πρόξενο της Ελλάδος Εντιμ. κ. Σταύρο Χριστοδουλίδη.

Εκκλησιάστηκαν Κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και πλήθος πιστών από την Πόλη αλλά και το εξωτερικό.

Χθες, παραμονή της εορτής, ο Παναγιώτατος, κατά το έθος, χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τόπκαπι.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Καλλίνικος.

Αμέσως μετά, στην Κοινοτική Αίθουσα, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Κωνσταντινούπολις και η Εκκλησία αυτής η πρωτόθρονος κατενόησε και εβίωσε, και βιώνει, υπέρ πάσαν άλλην πόλιν και Εκκλησίαν, το νόημα και το μήνυμα του Σταυρού – μέχρι του σημείου να γίνη γνωστή η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ως η «εσταυρωμένη Εκκλησία», η οποία όμως υπερβαίνει τον Σταυρό και κηρύσσει την ανάσταση!»

Συνέχισε δε, λέγοντας:

«Οι σταυροί της ζωής μας επ᾽ ουδενί λόγω πρέπει να μας απογοητεύουν, αλλά αντιθέτως να μας χαλυβδώνουν. Εμάς και τη θέλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να μείνουμε εδραίοι και αμετακίνητοι, ‘ποτέ από το χρέος μη κινούντες’! Την πορείαν μας χαράσσει και πάλιν ο ποιητής ως εξής: ‘απλός και ταπεινός, πράος μ᾽ αλύγιστος. Έτσι το δρόμο σου να πας κι ας είσαι φορτωμένος το σταυρό σου. Ονειδισμούς θα βρείς, χλεύες, ραπίσματα… ναί, κι ίσως… Μα μη καμφθείς, μη γονατίσεις στη λάσπη, χάμω το σταυρό μην τον αφήσεις’.

Αυτή είναι η σταυροαναστάσιμη παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας και συνεχιστές της είσθε όλοι εσείς, είμαστε όλοι εμείς. Εάν γεμίσετε την σκέψη και την καρδιά σας από το φως, την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως θα έχετε συλλάβει και θα έχετε βιώσει, ως αληθή και γνήσια τέκνα, το νόημα και της εφετινής εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Με σταθερότητα, λοιπόν, με πίστη, με αξιοπρέπεια και με υψηλό φρόνημα ας συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, και ως πρόσωπα και ως ομογένεια της Πόλεως.»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.