Στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean» - Τι είπε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στην αξία του να έχουμε στη σκέψη μας πάντα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας και να προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία χρονική στιγμή, που ο κόσμος βρίσκεται σε αβεβαιότητα, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου τόσες πολλές ζωές έχουν ήδη χαθεί και τόσοι πολλοί αθώοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα. Απευθυνόμενος δε στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, «καθώς στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας στα θύματα του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δική μας ήπειρο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και στις επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε ότι για περισσότερα από 35 χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει την κοινή υποχρέωση για την προστασία της Δημιουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε, διοργανώθηκαν από το Πατριαρχείο εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια σε διάφορα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως στην Αδριατική, στη Μαύρη Θάλασσα, στους ποταμούς Αμαζόνιο και Μισισιπή, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας τους για τη ζωή στον πλανήτη, αλλά και των κινδύνων που τα απειλούν.

Αναφερόμενος στη σημασία του μυστηρίου του βαπτίσματος, αλλά και στην εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων με τον σταυρό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: «Το νερό έχει πνευματική και συμβολική σημασία, υπενθυμίζοντάς μας ότι το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους, αλλά ιερό δώρο για όλους. Πράγματι, κάθε άνθρωπος εδώ – κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη – είναι η μικρογραφία ενός ωκεανού, ένας μικρόκοσμος των υδάτων που συντηρούν τη ζωή. Εν συντομία, οι ίδιοι οι ωκεανοί ενώνουν κάθε ήπειρο, κάθε ακτογραμμή και κάθε πολίτη του πλανήτη μας».

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η σημερινή γενιά οφείλει να παραδώσει στις επόμενες έναν κόσμο «τουλάχιστον τόσο καλό, αν όχι καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε». Ωστόσο, η τραγική πραγματικότητα είναι «ότι η δική μας θα είναι η πρώτη γενιά που θα κληροδοτήσει έναν πλανήτη κατεστραμμένο από άγνοια και αδιαφορία αλλά και από κατάχρηση και απληστία. Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε την ευθύνη μας ενώπιον του Δημιουργού και της δημιουργίας Του, ίσως μπορούμε να συγκινηθούμε από την ενοχή ότι στερούμε τα παιδιά μας από δίκαιη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναδεικνύει πάντοτε τη σημασία της συνεργασίας λαών, πολιτισμών και θρησκειών για την προστασία της Κτίσης: «Γνωρίζουμε σήμερα πως ό,τι κάνουμε σε μια γωνιά του πλανήτη έχει άμεσες και μόνιμες συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Έχουμε επίγνωση σήμερα ότι οι θρησκείες μπορούν να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων να αναλάβουν δράση τώρα: «Όλοι μας —και όλοι μαζί!— πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι αναμφίβολα η πιο επείγουσα πρόκληση της εποχής μας, μια πρόκληση με σημαντικές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στις κοινωνίες μας, για τους πληθυσμούς και την πολιτική στις κοινότητές μας και για την οικονομία και την ασφάλεια των λαών μας», κατέληξε ο Παναγιώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης, προσκεκλημένος της κυβέρνησης για να συμμετάσχει στο Συνέδριο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πολλών ηγετών άλλων Κρατών, Υπουργών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στελεχών διεθνών οργανισμών, ειδικών επιστημόνων και οικονομικών παραγόντων, καθώς και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης, είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Τζον Κέρι, πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (2013-2017) και Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα (2020-2024), ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε με εγκωμιαστικούς λόγους στην εμπνευσμένη διακονία του Παναγιωτάτου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν για επίκαιρα ζητήματα εκκλησιαστικά και γενικότερα ενώ ακολούθως παρέστη στη δεξίωση, που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, προς τιμήν των Ηγετών που συμμετέχουν στη διεθνή Συνάντηση.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Την προηγουμένη του Συνεδρίου, Δευτέρα 15/4, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή.

Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Απευθυνόμενος στο Μακαριώτατο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε: «Ευγνωμονώ τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη διότι με την πρόσκλησή του να έρθω στο αυριανό συνέδριο για τους ωκεανούς, μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτή την καινούρια επίσκεψή μου στην Αθήνα και να έχω όλες αυτές τις χαρές να είμαι κοντά σας, να είμαι μαζί σας Μακαριώτατε».

Απαντώντας, ο κ.Ιερώνυμος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ξέρετε τον σεβασμό μας, την αγάπη μας και την επιθυμία μας όποτε παρουσιάζονται ευκαιρίες και δυνατότητες να συναντιόμαστε. Έχει καθένας από εμάς στην συνάντηση μαζί σας να πάρει πολλά πράγματα, το παράδειγμά σας, οι δραστηριότητές σας, τα μεγάλα θέματα, όπως αυτό που θα μας απασχολήσει αύριο στο συνέδριο είναι ένα θέμα που ολοένα μεγαλώνει, μας προβληματίζει γι’ αυτό θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας, να μας πείτε πολύ χρήσιμα πράγματα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.