Βαρθολομαίος: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «ο κάθε άνθρωπος ενώπιον του Θεού είναι μία ανεπανάληπτη προσωπικότητα με ιδιαιτέρα μοναδική αξία.

Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων και χώρος συναναστροφής των κοινωνικώς υψηλά ισταμένων. Αντιθέτως, ενδιαφέρεται για την σωτηρία του κάθε ανθρώπου, άνευ διακρίσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπενθύμισε το διαρκές κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι το κάλεσμα αυτό, ιδιαιτέρως σήμερα, «συνοδεύεται και από την ολόθερμη προσευχή μας υπέρ του σκληρώς δοκιμαζομένου επί της κλίνης της ασθενείας Ιερωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κυρίου Ιωάννου».

Συμπλήρωσε πως «ο Αγιος Περγάμου, ο σπουδαιότερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ού αιώνος και μέχρι της σήμερον, κατά δε τον Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον, ο σπουδαιότερος θεολόγος της Χριστιανοσύνης ολοκλήρου, υπήρξεν ο κύριος εκφραστής της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας και θεμελιωτής της θεολογικής οικολογίας και σφράγισε με τη θεολογική του σκέψη την μαρτυρία και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της προστασίας της κτίσεως. Ο πολιός αδελφός Ιεράρχης ήταν συγκυρηναίος της ημετέρας Μετριότητος και πρωτοστάτησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ταπεινής Πατριαρχίας μας, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εξέχον μέλος της ημετέρας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και πρώτος σύμβουλος του Προέδρου της Συνόδου».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.