ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΝEWS – Με αφορμή την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μεξικού, Ιακώβου Ανδριόπουλου, ο οποίος είναι Ελληνοαμερικανός και με σπουδές στη Βοστώνη, ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκαλύπτει σήμερα πώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέτρεψε τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του πνευματικού του τέκνου, Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νότιος Αμερική) Ιωσήφ Boche για το Μεξικό, τον Παναμά, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τα νησιά της Καραϊβικής.

Συγκεκριμένα, ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το τελευταίο διάστημα προσπαθούσε να πείσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προβεί σε ανακατανομή της Μητρόπολης Μεξικού ως εξής: Να πάρει ο ίδιος το Μεξικό και τον Παναμά και να πάρει ο Ιωσήφ τις χώρες της Κολομβίας, Βενεζουέλας και τα νησιά της Καραϊβικής. Προς τούτο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε μεθοδεύσει και πραγματοποίησε επίσκεψη στον Παναμά, ενώ προγραμμάτιζε να προτείνει την προαγωγή ενός εξ’ αυτών που χειροτόνησε άγαμο σε βοηθό Επίσκοπο και να τον τοποθετήσει στον Παναμά. Τον είχε πάρει μάλιστα μαζί του κατά την επίσκεψή του στον Παναμά.

Μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» στον Μητροπολίτη Ιωσήφ παρέμειναν αναπάντητα μέχρι την ολοκλήρωση του παρόντος δημοσιεύματος.

Αποκαλύπτουμε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέθεσε στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες Ιωσήφ να κάνει μία έκθεση προς τούτο, πράγμα που έκανε ο Ιωσήφ και την παρέδωσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κι ενώ οι πρωτουργοί του σχεδίου, ήτοι Ελπιδοφόρος και Ιωσήφ, ανέμεναν την εκπλήρωση του σχεδίου τους από τον Πατριάρχη, εκείνος προέβη στην ολοσχερή ανατροπή των σχεδίων τους και εξέλεξε στις 24 Ιανουαρίου 2024 τον Ιάκωβο Ανδριόπουλο ως Μητροπολίτη Μεξικού στην ηλικία των 32 ετών. Κατά την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου 2024 έγινε η χειροτονία του σε Επίσκοπο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και το Σάββατο 16 Μαρτίου η ενθρόνισή του από τον Μητροπολίτη Ιωσήφ εκπροσωπών τον Πατριάρχη.

Μέχρι την ημέρα της εκλογής του ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος ήταν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είχε εν τω μεταξύ καταστεί ο πλέον εξ’ απορρήτων και στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου προς μεγάλη έκπληξη πολλών, ενώ πολλοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος προσπαθούσαν να εξηγήσουν το αίνιγμα και το γιατί. Ο Ιάκωβος Ανδριόπουλος χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, υπηρέτησε πλησίον του για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Λίγες μέρες πριν τη μεταπήδηση του Ιακώβου από την Αρχιεπισκοπή στο Φανάρι είχαν επισκεφθεί στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος, Διευθυντής του Γραφείου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στενός φίλος του Αρχιμανδρίτη Ιακώβου, διαβιβάσαντες, κατά πληροφορίες του «Ε.Κ.» εκ Φαναρίου, την επιθυμία του Πατριάρχη να παράσχει απολυτήριο στον Ιάκωβο για να εκλεγεί Μητροπολίτης Μεξικού.

Οταν στις 24 Ιανουαρίου 2024 μπήκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνεδρίαση της Συνόδου και άρχισε να πλέκει το εγκώμιο του Αρχιμανδρίτη Ιακώβου και μάλιστα επί είκοσι και πλέον λεπτά, πολλοί εκ των Συνοδικών Παρέδρων αλληλοκοιτάζονταν. Στη συνέχεια, κάποιοι εξ’ αυτών έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο για το νεαρό της ηλικίας του Ιακώβου, όσο και για διάφορα ακούσματα και αναγνώσεις τους περί αυτού. Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φανερά ενοχληθείς φέρεται να τους είπε: κατεβείτε στο ναό να κάνετε την εκλογή και ψηφίσετε κατά συνείδηση πλην όμως ο Πατριάρχης σας τον προτείνει για Μητροπολίτη Μεξικού, οπότε «αναγκαστικά τον ψηφίσαμε», όπως χαρακτηριστικά είπαν Συνοδικοί ιεράρχες στον «Ε.Κ.», οι οποίοι παρακάλεσαν για την τήρηση της ανωνυμίας τους για ευνόητους λόγους. Κι έτσι έγινε η παμψηφεί εκλογή.

Εν τω μεταξύ, προηγουμένως, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης ανέθεσε σε μέλος της Πατριαρχικής Αυλής να τηλεφωνήσει και να ζητήσει την παραίτηση του μέχρι τότε Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα Ανέστη, για τον οποίον εν Συνόδω ο Πατριάρχης είπε πλείστα όσα καταγγελτικά, ενώ στη συνέχεια πρότεινε στη Σύνοδο να τον εκλέξει Μητροπολίτη της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητροπόλεως Βιζύης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.