"Το Άγιον Όρος και το Πατριαρχείο μας δεν είναι ξεχωριστά πράγματα, δεν είναι δύο εκκλησιαστικές οντότητες ανεξάρτητες απ’ αλλήλων, αλλά το Άγιον Όρος είναι κομμάτι, είναι τμήμα προσφιλές και αναπόσπαστον της ευρυτέρας δικαιοδοσίας της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και δεν νοείται μεταξύ του Αγίου Όρους και της Κωνσταντινουπόλεως καμμία διαφοροποίησις, αλλά μόνον συνταύτισις και συμπόρευσις", επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, ο οποίος έχει παραχωρηθή για την εξυπηρέτηση της Ουκρανικής κοινότητος της Πόλεως.

Η αναφορά του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος έγινε με αφορμή την παρουσία Αγιορειτών μοναχών στο πανηγυρίζοντα Ναό, αλλά και την πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψή του στον Άθω, κατά την οποία, όπως υπενθύμισε, είχε προαναγγείλει, από τον Ναό του Πρωτάτου, την αγιοκατάταξη στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, τεσσάρων συγχρόνων Οσιακών μορφών του Αγιορείτικου μοναχισμού, προκαλώντας μεγάλη χαρά μεταξύ των πατέρων στο Περιβόλι της Παναγίας.

Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι ήδη έγινε η αγιοκατάταξη ενός εξ αυτών, του Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη, και επίκειται και η των υπολοίπων.

“Είθε η χάρις των να συνδέει έτι και έτι το Άγιον Όρος με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως”, τόνισε.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, προστάτη ιδιαιτέρως των παιδιών και των ναυτικών, ευχόμενος να έχει πάντοτε διαρκώς υπό την προστασία του αυτούς που ταξιδεύουν στις κοντινές και μακρυνές θάλασσες για το ψωμί της οικογενείας τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ο Πατριάρχης, στις αρετές της απλότητος και της ταπεινότητας που διέκριναν τον Άγιο, καθώς και σε άλλους Αγίους της Εκκλησίας που έφεραν το όνομά του, όπως ο π.Νικόλαος Πλανάς αλλά και σε νεομάρτυρες των τελευταίων αιώνων.

Νωρίτερα τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου κόλπου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Ηλίας Γιόφογλου, τους οποίους ο Παναγιώτατος συνεχάρη για το επιτελούμενο έργο.

“Αγωνιζόμεθα όλοι μαζί να κρατήσουμε ανοικτές και αρχοντικές τις Εκκλησίες και τα ιδρύματά μας και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενέες”, επισήμανε ο Οικου-μενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τον Μ. Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων, αναλογιζόμενος με συγκίνηση, “πόσες γενεές γενεών Ρωμηών πέρασαν και από αυτήν την Εκκλησία, προσευχήθηκαν, αγιάσθηκαν, και με-τέστησαν εις τας ουρανίους μονάς.

Τους ευγνωμονούμε για όσα έκαναν για την ε-πιβίωση της Ομογενείας προ ημών, προσευχόμεθα για την ανάπαυση των ψυχών των και τους υποσχόμεθα, αυτούς που είναι στον ουρανό εμείς που είμαστε ακόμα στη γη, ότι θα τα κρατήσουμε αυτά όλα ανοιχτά, αρχοντικά, ρωμέηκα, έως ότου τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, στους νεωτέρους που θα μας ακολουθήσουν”.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, Επόπτη της Περι-φερείας Υψωμαθείων, αλλά και τον Άρχοντα της ΜτΧΕ Αντώνη Παριζιάνο, Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, και τους συνεργάτες του, για τον καθημερινό τους αγώνα, παρά τις ποικίλες δυσκολίες, να στηρίξουν τις Κοινότητες και τα ιδρύ-ματά της Περιφερείας αυτής, και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Νικόλαος, έφορος και προστάτης της πανηγυρίζουσας Κοινότητας, να τους προστατεύει και να τους ενι-σχύει.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, και σημείωσε ότι δεν είναι μόνο ένας οικουμενικός Άγιος, αλλά ο Άγιος της καρδιακής προσευχής.

Ακολούθως τον Παναγιώτατο καλοσώρισε ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέσθηκε στην Κοινότητα κατά το προηγούμενο έτος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.