ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Το συμπέρασμα που βγάζω από το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ είναι, μεταξύ των άλλων, πως ο Βαρθολομαίος έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Αναφέρομαι στην επόμενη ημέρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. O Πατριάρχης έδωσε πόντους και δημόσια στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και δήλωσε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα του στην Αμερική.

Αυτός που, πιθανολογώ, πικράθηκε πολύ ήταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Έφτασε στην Αμερική με αέρα και επιχείρησε να κλέψει την παράσταση. Να εμφανιστεί στις ΗΠΑ ως ο de facto υπ’ αριθμόν δύο που βρέθηκε σε “μία ακόμη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως, με φαναριώτικο τρόπο, έκοψε την φιλοδοξία του Εμμανουήλ. Του υπενθύμισε εμμέσως την αποστολή του. Πως τον προορίζει για υπ’ αριθμόν δύο. Εις τους αιώνας των αιώνων. Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι ποιος θα είναι ο νούμερο ένα μετά τον Πατριάρχη. Γιατί εκτός από τους φανερούς μαθαίνω πως ενδιαφέρονται και φιλοδοξούν και άλλοι νεότεροι.

Αυτά που τους χωρίζουν

Τα δύσκολα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν είναι στην Αμερική. Εκεί έχουν πάρει το δρόμο τους τα πράγματα. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος – μετά τη Ρωσική Εκκλησία που επιμένει να μην αποδέχεται την λύση Βαρθολομαίου στο ουκρανικό- είναι η διαδοχή στην Εκκλησία της Κρήτης.

Όχι πως ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος τα πράγματα είναι καλύτερα. Μέσα στον Νοέμβριο “δε θα ανοίξει ρουθούνι”. Θα έρθει ο Πατριάρχης και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα περιοριστούν στα χαμογελαστά ενσταντανέ. Στο βάθος όμως τα Σταυροπήγια μοναστήρια και το εκκλησάκι στο κτήμα Προμπονά θα συνεχίζουν να προκαλούν εκατέρωθεν καχυποψίες και σκιές μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου.

Ακόμη και στο πώς θα αντιμετωπίσουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα μαθαίνω πως υπάρχουν διαφωνίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνοδεύσει τον Πάπα σε όλες τις μεγάλες επισκέψεις.

Αντίθετα, ο Ιερώνυμος θα περιοριστεί μόνο στα τυπικά και απαραίτητα. Στις εθιμοτυπικές συναντήσεις στην Αθήνα και στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει με τιμές και δόξες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου. “Ένα φαί και όξω από την πόρτα” που λένε και στα χωριά της Βοιωτίας…

Φαντασίες

Ακούστηκε πως ο Γιώργος Παπανδρέου πριν κατέβει υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ ή νέο ΠΑΣΟΚ -όπως θέλετε πείτε το- συμβουλεύτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έναν μεγαλοεπιχειρηματία.

Δεν ξέρω για τον επιχειρηματία, όμως ο Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχαν να επικοινωνήσουν πολλά πολλά χρόνια. Ο Ιερώνυμος υπήρξε πάντοτε φανερός φίλος του παλιού και Ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ.

Μετά αγάπησε τον Αντώνη Σαμαρά και μετά τον Αλέξη Τσίπρα και εσχάτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η στάση που – οφείλουν και καλά κάνουν- να τηρούν οι Αρχιεπίσκοποι στους πολιτικούς αρχηγούς είναι μία: χτύπημα στην πλάτη και μία νουθεσία τύπου “κάνε τον αγώνα σου και εγώ θα προσεύχομαι για σένα”.

Τα υπόλοιπα είναι φαντασίες.

“Μελχισεδέκ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.