ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: “Δεν στείλατε απλώς τους πρόσφυγες γείτονές σας σε σκηνές και στρατόπεδα- τους αγκαλιάσατε στους τόπους διαμονής σας και στα σαλόνια σας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Πολωνία όπου και ευρίσκεται μετά την πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Andrzej Duda, αλλά και του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα, για να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους ενισχύσει ηθικά σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που διέρχονται οι ίδιοι και η πατρίδα τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Belweder τόνισε:

“Ο λαός της Πολωνίας καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει να υποφέρεις από τον πόλεμο. Αλλά πέρα και πάνω από αυτό, οι πολίτες της Πολωνίας σέβονται το θεόσταλτο δώρο της ελευθερίας – την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της ζωής.

Για το λόγο αυτό, χωρίς όρους και χωρίς ερωτήσεις, το έθνος σας άνοιξε τα σύνορά του και την καρδιά του για να επεκτείνει την προστασία στις γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και στους ηλικιωμένους και στους ασυνόδευτους ανηλίκους. Με τον τρόπο αυτό – εν μέσω αυτής της αδιανόητης και αδικαιολόγητης κρίσης – η Πολωνία ξεχωρίζει ως πρότυπο αξιοπρέπειας και φιλανθρωπίας.

Για όλες αυτές τις παροχές – γνωστές και άγνωστες, ορατές και αόρατες, ζητούμενες και αυθόρμητες – εκφράζουμε την ολόθερμη ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μας.

Και προσευχόμαστε -στην πραγματικότητα, θα τολμούσαμε να προσθέσουμε ότι σας διαβεβαιώνουμε- ότι ο Θεός δεν θα στρέψει ποτέ το πρόσωπό Του από τα παιδιά Του σε αυτή τη χώρα, επειδή “καλωσορίσατε τον ξένο” (όπως διαβάζουμε στην Επιστολή προς Ρωμαίους) και “αγαπήσατε τον πλησίον σας όπως τον εαυτό σας” (όπως μας υπενθυμίζει ο ίδιος ο Χριστός στα Ευαγγέλια).

Εξοχότατε, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζεστασιά και η φιλοξενία που μας προσφέρατε σήμερα μας δίνει σίγουρα μια γεύση από το τι έχετε – ανιδιοτελώς και θυσιαστικά – προσφέρει σε αμέτρητους ανθρώπους από την Ουκρανία.

Και γι’ αυτό θα είμαστε πάντα υπόχρεοι σε εσάς και τον λαό σας”.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παρεκκλήσιο στο οποίο εκκλησιάζεται η Ελληνική Κοινότητα Βαρσοβίας, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας και ευχαρίστησε τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στον ναό, ευχαριστώντας τους για την υποδοχή και τα καλά τους λόγια, ενώ απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, τους διαβεβαίωσε για τις προσευχές και την στήριξή του προς το έθνος της Ουκρανίας σε μια δύσκολη περίοδο πολέμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.