Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του είπε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά που βρίσκομαι στον ιερό και ιστορικό τόπο της Χάλκης. Ευχαριστώ τον Πατριάρχη που με ξενάγησε στους τόπους που από μικρό παιδί ήρθε να σπουδάσει, ερχόμενος από την Ίμβρο. Με ξενάγησε σε αυτή την κιβωτό σοφίας και είδα την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται για να ψηφιοποιηθεί, για όλους.

Σήμερα είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία μας εδώ δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, που έφτασαν στην αποβάθρα να μας δεχτούν.

Πιστεύω ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει απόδειξη φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης.

Δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας, ανταλλαγής, ή διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτονόητη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας για προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο αλλά μόνο στους εαυτούς μας και στην διεθνή κοινότητα. Η σημερινή ημέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να τονίσω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να τα επιλύσουμε

Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά σε αυτή τη μέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρχουν γέλια φοιτητών και μαθητών που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους

Ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα παναθρώπινων αξιών και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας. Αισθάνομαι στις πλάτες μου το βάρος της ιστορίας και έχω την αισιοδοξία ότι όταν θα διαβώ αυτό το κατώφλι θα το διαβώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να κηρύξουμε την έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη.

Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας προς τον «χειμαζόμενο θρησκευτικώς» ουκρανικό λαό.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.