Αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας -βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων θα εξετάσει -με κλειστές διαβουλεύσεις- σήμερα το μεσημέρι στις 3.00 το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση – και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος Πρόεδρος του Σ.Α. Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Σ.Α.

Στις επαφές της στη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η προεδρική δήλωση να μην περιορίζεται στην επαναβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων και στην καταδίκη της απόφασης, αλλά να ζητά την ανάκληση της απόφασης και την αντιστροφή των ενεργειών που έγιναν.

Παρά τις αντιδράσεις, η Τουρκία άνοιξε χθες το παραλιακό μέτωπο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το απόγευμα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ – που θεωρείται στενός συνεργάτης της κυβέρνησης Ερντογάν – παραβρέθηκε επίσης στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να κάνει δηλώσεις, μετά από ενστάσεις του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», επειδή είναι ένας από τους υποψήφιους «προέδρους» στις «εκλογές», που θα γίνουν την Κυριακή στα Κατεχόμενα.

Ο βουλευτής του κεντροδεξιού «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» του Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, ανακοίνωσε ποια τμήματα της ακτής θα μπορούν να χρησιμοποιούν λουόμενοι και μίλησε για σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας ότι «σύντομα θα ανοίξουν κι άλλες περιοχές». Ασφαλώς, το «παρών» έδωσαν από τη πρώτη μέρα κτηματομεσίτες, που έσπευσαν να αξιολογήσουν επενδύσεις και τις επόμενες κινήσεις.

Κάτω από το τίτλο «Άνοιξε το Βαρώσι, οι κτηματομεσίτες βγήκαν για κυνήγι», η Kıbrıs Postası γράφει ότι μη ευκαταφρόνητος αριθμός κτηματομεσιτών συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες της πόλης του Βαρωσιού, που άνοιξε σήμερα το κατοχικό καθεστώς.

Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την Kibris, είχαν σκοπό να προβούν σε επιτόπια έρευνα και ανέλυσαν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στο εξής. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς περίμεναν στο οδόφραγμα, που έστησε το καθεστώς, με τα οχήματά τους, τα οποία έφεραν διαφημίσεις των εταιρειών τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.