Την πιο εντυπωσιακή πτώση θα τη δούμε στις ιατρικές σχολές, όχι τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο γιατί θα είναι καθολική, ακόμα και στη Αθήνα, ενώ σε ορισμένες ιατρικές σχολές της χώρας η βάση θα «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων. Το 2019 το πιο χαμηλόβαθμο ιατρικό τμήμα της χώρας, εκείνο της Αλεξανδρούπολης, «ζητούσε» 18.123 μόρια για την εισαγωγή σε αυτό, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένονται τα εξής ανά επιστημονικό πεδίο:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών η πτώση θα αφορά όλα τα τμήματα του πεδίου. Την πτωτική τάση «οδηγούν» τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία. Η πτώση στη Νομική Αθήνας δεν θα είναι μεγάλη, θα είναι όμως μεγαλύτερη στις υπόλοιπες Νομικές και ακόμη μεγαλύτερη στις λεγόμενες «κλασικές σπουδές», τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων που θα είναι μεγαλύτερη σε σχολές από 16.000 μόρια και κάτω. Οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά ήταν καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο η Χημεία αποδείχτηκε σε «βατερλό» των υποψηφίων, ενώ ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε αρκετά.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα είναι αισθητή σε όλες τις περιζήτητες σχολές του πεδίου και κυρίως στις ιατρικές, όπου θα δούμε και τμήμα ιατρικής στην κατηγορία των 17.000 μορίων. Οι επιδόσεις σε βιολογία και χημεία παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εικόνα στο επιστημονικό πεδίο όπου παλαιότερα υπήρχε «συσσώρευση άριστων γραπτών».

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και μεγαλύτερη στα υπόλοιπα τμήματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι εκπλήξεις, ανάλογα με το πώς έχουν συμπληρωθεί τα μηχανογραφικά.

Ασφαλέστερες εκτιμήσεις για όλα τα τμήματα και όλα τα επιστημονικά πεδία αναμένονται σε λίγες εβδομάδες, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία από το πώς συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους (τι σχολές προτιμούν, πόσο ρόλο παίζει η πόλη, το αν είναι κοντά στον τόπο κατοικίας κλπ.).

Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Για την υποστήριξη της υποβολής του Μηχανογραφικού, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία, θα λειτουργήσουν επιπλέον τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, τελευταία ημέρα υποβολής του Μηχανογραφικού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.