Στην Ακολουθία του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου 2021. Ο Εσπερινός τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Τη διακονία του λόγου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κιζιρίδης.

Ο π. Ιάκωβος αντλώντας από τις σκέψεις του μακαριστού κυρού Πρεβέζης Μελετίου έδωσε τον ορισμό της παράδοσης: η Εκκλησία δεν έχει γνώμη δική της. Οι λειτουργοί της δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετούνται αυθαίρετα στις αλήθειες της πίστεως. Ενεργούν ανάλογα με όσα παρέλαβαν. Η Ορθοδοξία δεν είναι τα έθιμα του λαού μας, δεν είναι οι εικόνες, δεν είναι η γλώσσα. Δεν είναι αυτά η πίστη. Αυτά είναι στόματα, ξυπνητήρια. Μνημεία του πολιτισμού. Δεν είναι νοσταλγία για το παρελθόν η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μάς μιλάει για το παρόν και το μέλλον. Δεν πρέπει να ζούμε για τα περασμένα. Ένας πρέπει να είναι ο πόθος μας: να κατακτήσουμε το βραβείο της άνω κλήσεως.

Ορθοδοξία είναι η παράδοση και η παραλαβή. Μέσα στην Ορθοδοξία βιώνεται η αλήθεια και η ελευθερία, κηρύττεται η αλήθεια εν ελευθερία.

Την πίστη την παραδίδει ο Χριστός και την παραλαμβάνουν όσοι θέλουν να έχει η ζωή τους περιεχόμενο.

Σε αυτήν την περίοδο, είπε ο ομιλητής κατακλείοντας τον πνευματοφόρο λόγο του, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο έλεος του Θεού. Η Σαρακοστή μάς οδηγεί από τον πόνο στη λύτρωση, από το θάνατο στη ζωή!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο αναλόγια κόσμησαν με τη μελωδική και ευκατάνυκτη απόδοση των βυζαντινών ύμνων ο κ. Ανδρέας Δερβίσης, στο δεξιό χορό, και ο κ. Αναγνωστόπουλος, στον αριστερό χορό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.