«Εφόσον έχουμε οποιοδήποτε αναπνευστικό σύμπτωμα, θα πρέπει να κάνουμε τεστ και να μη συγχρωτιστούμε, χωρίς εμείς οι ίδιοι να βάλουμε μάσκα», ανέφερε.

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και της Κρήτης προκαλεί η έξαρση του κορωνοϊού, της γρίπης, του συγκυτιακού ιού και άλλων ιώσεων, που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών κυρίως υπερήλικων ασθενών με προβλήματα υγείας.

«Δε θυμάμαι άλλες γιορτές, ακόμα και μέσα στην πανδημία, στην πνευμονολογική κλινική να έχουμε τόσο μεγάλη πίεση. Είναι πολύ άσχημη χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Όπως εξήγησε, υπάρχει πίεση με πολλές εισαγωγές στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, ιδίως υπερηλίκων ατόμων που εκδηλώνουν αυτές τις ιώσεις πολύ βαριά.

Ευτυχώς, η εικόνα δεν ανάλογη στις ΜΕΘ, καθώς τα αντιικά φάρμακα, ο εμβολιασμός και οι προηγούμενες νοσήσεις, αλλά και το ότι πιθανώς ο ιός είναι λιγότερο νοσογόνος, φαίνεται να δημιουργούν «ανάχωμα» για τις εισαγωγές στις εντατικές.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας έκανε λόγο για επιδημική κρίση στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, για την οποία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε καταστάσεις οι οποίες θυμίζουν παλιούς χειμώνες, ιδιαίτερα σε ορισμένες κλινικές. Όχι μόνο από τον κορονοϊό, που αφορά το 20% – 30% των περιπτώσεων, αλλά κυρίως λόγω άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη, ο συγκυτιακός και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, οι οποίες φέτος είναι και συχνότερες και βαρύτερες καθώς, στην ουσία, εξοφλούμε ένα ανοσολογικό χρέος που είχαμε δημιουργήσει λόγω της καραντίνας» εξήγησε ο κ. Τζανάκης. Και πρόσθεσε: «Όλοι είχαμε πάρει ένα ανοσολογικό δάνειο εξαιτίας του ότι δεν αφήσαμε το ανοσολογικό μας να ασκηθεί, να έρχεται σε επαφή με αυτά τα παθογόνα. Ήταν η κακή πλευρά μιας αναγκαίας ενέργειας, του μέτρου της καραντίνας».

Όπως είπε ο ίδιος, «αυτό το ανοσολογικό δάνειο οφείλουμε να το εξοφλήσουμε τα μεταπανδημικά χρόνια με σύνεση και λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην πληρώσουμε πάρα πολύ άσχημα αυτή την ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει ετησίως να εμβολιάζονται με το εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο το έχουν κάνει το 30% – 40% των ατόμων στα οποία έχει συσταθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10%. Από τα 2 εκατομμύρια των πολιτών ζήτημα να έχουν εμβολιαστεί 170 χιλιάδες».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να τηρούνται μέτρα ατομικής προστασίας. «Ευλαβικά, οι άνω των 60 ετών – ιδίως αν έχουν προβλήματα υγείας – αλλά και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να διατηρούν καθαρά χέρια και να χρησιμοποιούν μάσκα. Δε λέω να μην μπει κανείς στο μετρό ή το λεωφορείο ή να μην πάει στο super market, αλλά καλό θα είναι να φοράει τη μάσκα του και να προσέχει την αντισηψία των χεριών του» σημείωσε.

Όλοι οι υπόλοιποι, όπως είπε, «εφόσον έχουμε το οποιοδήποτε αναπνευστικό σύμπτωμα, θα πρέπει αφενός να κάνουμε τεστ, αφετέρου να μη συγχρωτιστούμε, χωρίς εμείς οι ίδιοι να βάλουμε μάσκα, με οποιονδήποτε ηλικιωμένο ή άνθρωπο που έχει προβλήματα ανοσοποιητικού. Επιπροσθέτως, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι με συννοσηρότητες θα πρέπει, με την παραμικρή ένδειξη ότι πιθανώς έχουν κορονοϊό, να το επιβεβαιώνουν με ένα self test και εν συνεχεία να απευθύνονται στο γιατρό τους, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία της συνταγογράφησης των αντιικών φαρμάκων, τα οποία σε ένα ποσοστό 80% πιθανότατα θα τους προστατεύσουν από τη νοσηλεία και από τις κακές εκβάσεις της νόσου που είναι η διασωλήνωση και ο θάνατος».

“Καμπανάκι” για γρίπη και συγκυτιακό ιό

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία του κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι η παρούσα έξαρση θα παρουσιάσει ελαφρά ύφεση μετά τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα κορυφωθεί στη συνέχεια, μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου η έξαρση της γρίπης και του συγκυτιακού ιού. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπως είπε, θα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και θα μπορούμε στη συνέχεια να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης που συστήνουν οι ειδικοί. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί πιθανώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.