Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας

Μια μέρα πριν φθάσει ο τυφώνας «Ιρμα» στο «Ελληνικό χωριό» της Φλόριδας, ο π. Αθανάσιος Χάρος, συνοδευόμενος από την πρεσβυτέρα και τον γιο τους, που κράταγαν την εικόνα του Αγίου Νικολάου, γύρισε κυκλικά με το αυτοκίνητό του το Τάρπον Σπρινγκς ψέλνοντας υπέρ της σωτηρίας της πόλης, που απειλείτο με τεράστια καταστροφή.

Στη συνέχεια, πήγε στο ποτάμι Ανκλοτ, που περιτριγυρίζει πολλά τμήματα της πόλης και τη συνδέει με τον Κόλπο του Μεξικού. Εκεί, έψαλε το Απολυτίκιο του Αγίου και ράντισε τα νερά, με Αγιασμό που είχε πάρει μαζί του, προσευχόμενος να σωθεί το «Ελληνικό χωριό» και να φύγει από παντού το «κακό» που ερχόταν μανιασμένο. Στα χέρια του κρατούσε και τον Τίμιο Σταυρό.

«Οταν υπάρχει πίστη, όλα είναι δυνατά», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Χάρος, που είναι ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγς. Οι ομογενείς κάτοικοι του «Ελληνικού χωριού», που έχουν έλθει, ή κατάγονται οι περισσότεροι από την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά, πιστεύουν ότι ο Αγιος Νικόλαος, που θεωρούν προστάτη της πόλης, έχει κάνει πολλές φορές το θαύμα του, προστατεύοντας το, από διάφορα κακά.

Η πρεσβυτέρα Βασιλεία και ο μικρός γιος του π. Χάρου, Χαράλαμπος, βοήθησαν τον ιερέα του Αγίου Νικολάου, εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Την Τετάρτη, πριν τον τυφώνα, ο π. Χάρος έκανε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Παράκληση. «Τότε σκέφτηκα να κάνουμε και προσευχή με Αγιασμό στο ποτάμι, με την εικόνα του Αγίου Νικολάου», είπε.

Τελικά, ο τυφώνας έφθασε στην περιοχή εξασθενημένος, στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας, μόνο με δυνατούς ανέμους, χωρίς σοβαρές βροχοπτώσεις και αλλάζοντας συνεχώς πορεία προς τα ανατολικά.

Το «Ελληνικό χωριό», είχε αποφύγει τη μεγάλη καταστροφή. «Μετά την Παράκληση των προηγουμένων ημερών για να αποφύγουμε το κακό, ήλθε η στιγμή, που έπρεπε να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τη σωτηρία μας», συνέχισε ο π. Χάρος.

Ετσι, το πρωί της Δευτέρας, έγινε Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το βράδυ της Τρίτης Θεία Λειτουργία, για να εκφραστούν οι ευχαριστίες των κατοίκων της πόλης προς τον Θεό και τον Αγιο Νικόλαο. Οπως είπε ο π. Χάρος, στην εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 250 ομογενείς, που προσευχήθηκαν κατανυκτικά.

«Η πίστη του κόσμου στο Τάρπον Σπρινγκς είναι μεγάλη και θερμή», πρόσθεσε ο π. Χάρος.
Ο Χρήστος Παλαϊδης, παλαιό στέλεχος της κοινότητας και τώρα διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγ. Νικολάου, δήλωσε ότι ομογενείς της περιοχής, αλλά και ξένοι καθολικοί πιστεύουν ότι οι δεήσεις του π. Χάρου, βοήθησαν ώστε να «τραβηχτούν» προς τα βαθιά, τα νερά της θάλασσας στις παραλίες όλης της περιοχής, πράγμα που απέτρεψε πλημμύρες.

«Οι ομογενείς για πολλά χρόνια λένε ότι ο Αγιος Νικόλας επεμβαίνει και βοηθά και μας προστατεύει», είπε ο κ. Παλαϊδης. «Πολλοί με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε ότι ο Αγιος Νικόλαος μας βοήθησε».

Εξάλλου, το τμήμα της AHEPA στο Τάρπον Σπρινγκς, δέχτηκε στο οίκημά του άστεγους και άλλους αναξιοπαθούντες, την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, προσφέροντας δωρεάν φαγητό.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η κοινότητα του Αγ. Νικολάου προσφέρει φαγητό σε άστεγους κάθε Δευτέρα στην αίθουσα «π. Τρύφων Θεοφιλόπουλος», ενώ κάθε Τετάρτη προσφέρει σ’ αυτούς σάντουιτς έξω από την εκκλησία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.