Παράτυπη Navtex με την οποία δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή βόρεια της Καρπασίας στα νότια τουρκικά παράλια εξέδωσε η Τουρκία. Η τουρκική Navtex αφορά σεισμογραγικές έρευνες, από το σκάφος Bilim 2 έχει ισχύ από 4 Ιουλίου μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Ως απάντηση τo ΚΣΕΔ, καλεί την Τουρκία να ακυρώσει άμεσα την εν λόγω Navtex.

Συμβουλεύει όλους τους διερχομένους να λάβουν υπόψν ότι η navtex επικαλύπτει την ΑΟΖ της Κύπρου. «Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη και αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Διαδικασιών Ασφάλειας Θάλασσίων είναι ποινικό αδίκημα βάση των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνεται.

Ο σταθμός της Αττάλειας απάντησε: H «Κύπρος», που αναφέρεται στη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Λάρνακας, «δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής συνεργασίας που ιδρύθηκε το 1960». Επομένως, προσθέτει η ανακοίνωση, ο όρος «Κύπρος» δεν υποδηλοί οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, την οποία κατηγόρησε μάλιστα ότι καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης, μέσω του σταθμού της Λάρνακας και της Navtex που εκδόθηκε, είναι άκυρες και δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία», προστίθεται.

Καταληκτικά ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρει ότι οι επιστημονικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι νόμιμες και σε ισχύ και ο σταθμός θα συνεχίζει να ενημερώνει με μηνύματα τους ναυτικούς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.