ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 για πρώτη φορά στην ιστορία εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού επισκεφθεί την Αγία Σοφία θα φτάσει στην Χάλκη όπου στην Θεολογική Σχολή θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που θα βρίσκεται εκεί για να χοροστατήσει την Ιερά Πανήγυρη της Μονής.

29 Σεπτεμβρίου 1933. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 11 χρόνια πριν (1922), πάλι Σεπτέμβριο, είχαν ανοίξει πληγές που δεν είχαν επουλωθεί από την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ήταν τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν έως τον Μάρτιο του 1933, αλλά η επίσκεψή του είχε μεγάλο συμβολισμό.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος αναφέρει:

Η τελευταία επίσκεψη πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Θεολογική Σχολή, ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος σε αυτή την επίσκεψη τονίζει ότι ήτανε τα χρόνια αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή και συνεχίζει:

«Ήταν τα χρόνια όπου αφού οι δύο χώρες επούλωσαν της πληγές τους από αυτό το τόσο δύσκολο γεγονός του πολέμου και της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποφάσισαν από την Τουρκία από τον Κεμάλ Ατατούρκ και από την Ελλάδα από τον Βενιζέλο, να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Μια εποχή συνεργασίας ειρήνης, κατάπαυσης των εχθροτήτων και τότε ήρθε και ο Βενιζέλος ως ο πρωτεργάτης αυτής της νέας εποχής, από ελληνικής πλευράς. Η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη τότε χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές».

«Τον υποδέχθηκε στην Θεολογική Σχολή ο τότε Σχολάρχης ο Αιμιλιανός ο οποίος ήτανε Κωνσταντινουπολίτης και όπως θα έχετε δει και στην φωτογραφία αυτής της επισκέψεως, υπάρχει μια εγκάρδια υποδοχή και από τον ίδιο τον σχολάρχη, αλλά και από τους ιεροσπουδαστές που ήταν εκείνη την ημέρα στην Θεολογική Σχολή.

Ήταν όμως και πάρα πολύ πιστοί.

Υπήρχαν και στρατιωτικοί, ήταν άνδρες και γυναίκες από το νησί που είχαν ανεβεί να εκφράσουν την χαρά τους γι’ αυτή την υψηλή επίσκεψη.

Με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή και η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο από την εκκλησία, από τον Παναγιότατο, την Ιερά Σύνοδο, από τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και από τους ομογενείς της Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι θα συρρεύσουν σίγουρα εκείνη την ημέρα στην Χάλκη και στην θεολογική Σχολή για να δουν τον έλληνα πρωθυπουργό».

«Είναι πράγματι ευχάριστο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων θετικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει είναι και η ιδιαίτερη προσοχή που θα δείξει με την επίσκεψη του στην Αγία Σοφία.

Η Αγία Σοφία είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους και η παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού και οποιουδήποτε Ορθόδοξου χριστιανού πόσο μάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού σαν προσκυνητή στην Αγία Σοφία είναι πολύ σημαντική και δείχνει την μεγάλη σημασία που έχει η η Αγία Σοφία όχι απλά σαν μνημείο αλλά σαν ένα σύμβολο όχι μόνο για τον ελληνισμό, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για όλο τον χριστιανισμό.

Εδώ όπως ξέρετε η Αγία Σοφία έχει μεγάλη σημασία ακόμη και για το ισλάμ της Τουρκίας. Πόσο μάλλον για τον χριστιανισμό.

Το ότι ο κ. Τσίπρας πηγαίνει να προσκυνήσει στην Αγία Σοφία πριν έρθει στην Χάλκη νομίζω μας χαροποιεί όλους και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια αλλά και όλη την Ρωμιοσύνη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.