ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑ: Για μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης κληθείς να σχολιάσει τις τρεις ισχυρές δονήσεις που ξύπνησαν… βάναυσα την Εύβοια, αλλά και την Αττική, το πρωί της Τρίτης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8» για τον σεισμό στους Ζάρακες Εύβοιας, αναφέροντας ότι έγινε σε περιοχή όπου δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι’ αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης χτύπησε… καμπανάκι για την περιοχή των Αλκυονίδων. «Πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει η περιοχή πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», ανέφερε μιλώντας ακόμα και για δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Γι’ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στη Θήβα, αναφέροντας ότι «είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Εύβοια, είχε αναφέρει πως: «Λόγω του ιστορικού της περιοχής και λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται φυσιολογικά και ο μεγαλύτερος δείχνει να είναι ο κύριος. Υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία της τάξεως των 4 Ρίχτερ. Ο κόσμος πρέπει να παίρνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».
Εκτίμηση Παπαδόπουλου για μετασεισμική ακολουθία: Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε επίσης στο Newsbomb.gr εξηγώντας ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες.

Πριν τις μετασεισμικές δονήσεις των 4,2 και 4,1 Ρίχτερ στις 07:30 το πρωί της Τρίτης 29/11 ο κ. Παπαδόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Στύρα, με μικρότερα μεγέθη από προηγούμενες ημέρες. […] Συνεπώς επειδή έχουμε σεισμική δραστηριότητα εδώ και δέκα ημέρες επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένη τη νέα σεισμική δραστηριότητα. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».
Λέκκας: Ήταν έκπληξη ο σεισμός

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Δήμαρχος Καρύστου: Κλειστά σχολεία για σήμερα (29/11)

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι έχει παρθεί απόφαση προς το παρόν μόνο για σήμερα (29/11) να μείνουν όλα τα σχολεία κλειστά. Ο ίδιος σε νεότερη επικοινωνία μετά τη μετασεισμική ακολουθία των 4,2 και 4,1 Ρίχτερ είπε πως «όλα κυλούν ομαλά και θα πάρουμε αποφάσεις αναλόγως πως θα κυλίσει η ημέρα».
Πρόεδρος κοινότητας Ζαράκων στο Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστο Τρανό, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων αλλά και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν.

«Ξαφνικά ξύπνησε ο κόσμος από τις δύο σεισμικές δονήσεις, ειδικά την πρώτη που ήταν έντονη, περίπου στις 06:30. Ήταν έντονος με τη μόνο διαφορά ότι δεν είχε διάρκεια, ήταν δευτερολέπτων», επεσήμανε ο κ. Τρανός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε κάποιες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. «Μικρές ζημιές σε κτίρια, ειδικά παλιά. Έχουν αναφερθεί, ζημιές. Έχουμε ζητήσει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να κάνει καταγραφή των ζημιών. Από ότι φαίνεται είναι μικρές και λίγες οι ζημιές που αναφέρθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ως πρόεδρος έχει αναφέρει στον κόσμο να είναι προσεκτικός. «Τα σχολεία τουλάχιστον για σήμερα δε θα λειτουργήσουν, το ίδιο και τα σχολεία του πρώην δήμου Διστείων όπως και του δήμου Καρύστου. Οι εργαζόμενοι θα μεταβούν κανονικά απ’ όσο γνωρίζω στις εργασίες τους».

Ο κ. Τρανός ανέφερε ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης η κοινότητα είναι δίπλα στους κατοίκους. «Το κτίριο της κοινότητας είναι καινούριο με προδιαγραφές της τελευταίας δεκαετίας. Θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός», κατέληξε ο πρόεδρος της κοινότητας.
Μαρτυρία κατοίκου για την ώρα του σεισμού

Η σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ σήκωσε από τα χαράματα στο πόδι τους κατοίκους, οι οποίοι τρόμαξαν αρκετά. Κάτοικος της περιοχής εξέφρασε τον φόβο του στο evima.gr «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τις τελευταίες ώρες

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.