«Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ελληνικών νησιών» δηλώνει ευθαρσώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέτοντας για μία ακόμη φορά ζήτημα «αποστρατικοποίησης».

Σε συνέντευξή του στο εθνικό δίκτυο TRT, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους από την Άγκυρα, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα πως ψευδώς υποστηρίζει πως δέχεται απειλές από την Ελλάδα και πως θα διεθνοποιήσει το θέμα.

«Απόστείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε ο όρος» δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: « Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα λέει πως αισθάνεται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στα νησιά νησί; Δεν λέει την αλήθεια. Πάντα λέει ε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνη. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από καμία διεκδίκησή της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο κατηγορώντας προκλητικά Αθήνα και Λευκωσία πως παραβιάζουν με τις ενέργειές την… τουρκική υφαλοκριπίδα. «Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Η Ε/Κ και η Ελλάδα παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές.

Κάποιες φορές μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας, με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Αν αφορά επιστημονική έρευνα μόνο εάν συνεργαστούν με την Τουρκία και πάρουν άδεια μπορεί να προχωρήσει. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.