Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία μπορεί να παραιτηθεί από τα εγγυητικά δικαιώματά της στην Κύπρο και δήλωσε ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί είναι το "μόνο στοιχείο" για την κάλυψη των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλεια του "τουρκοκυπριακού λαού".

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο “έχει αποτρεπτική διάσταση έναντι απειλών ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν εκτός του νησιού”.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος IYI İzmir Aytun Çıray, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τα δικαιώματα των εγγυητών στην Κύπρο αποτυπώθηκαν και στον ελληνοκυπριακό Τύπο το 2020 και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτές οι αναφορές δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Επισημαίνοντας ότι η στάση της Τουρκίας στο σύστημα εγγυήσεων που καθιερώθηκε με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 είναι ξεκάθαρη, ο Τσαβούσογλου είπε: “Αποκλείεται η Τουρκία να παραιτηθεί από το δικαίωμα του εγγυητή στην Κύπρο. Η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί είναι ο μόνος παράγοντας για την ικανοποίηση των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού”, είπε.

Στην απάντησή του, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις “απειλές ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν από έξω από το νησί” κατά του ψευδοκράτους, οι οποίες δεν είχαν αναφερθεί από τις τουρκικές αρχές στο παρελθόν, και είπε: “Η στρατιωτική μας παρουσία στο νησί λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά. Ενάντια σε απειλές για την ασφάλεια που μπορεί να προέρχονται από έξω από το νησί. Η επιβίωση της ”ΤΔΒΚ΄΄ και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού είναι πάντα η κόκκινη γραμμή μας”.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρους Νίκου Αναστασιάδη ότι “η Τουρκία δεν ήθελε ποτέ την άρση των εγγυήσεων”, είπε ο Τσαβούσογλου: “Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, στις δηλώσεις του μετά την δημοσίευση των προαναφερθέντων εγγράφων στα ΜΜΕ, παραδέχτηκε ότι τάχθηκε κατά της κατάργησης του συστήματος εγγυήσεων στη Διάσκεψη της Κύπρου.” είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι “κάθε απαραίτητο βήμα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ”ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει μέχρι στιγμής και όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.