«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία» γράφει σε άρθρο του ο Τούρκος ΥΠΕΞ με αφορμή τη συμπλήρωση 6 ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος - Τι λέει για τις «εκκαθαρίσεις» του Ερντογάν και τι μήνυμα στέλνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» το οποίο εστιάζει στις ενέργειες και τις «εκκαθαρίσεις» της Άγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.

«Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στην «τρομοκρατική οργάνωση» (όπως την αποκαλεί η Τουρκία) FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη που ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τονίζει ότι συνιστά απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

«Η καλά σχεδιασμένη και εκτεταμένη διείσδυση μελών της οργάνωσης FETO και προσηλυτισμένων στον στρατό, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο δικαστικό σώμα και σε πολυάριθμους κυβερνητικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου μου, πραγματοποιήθηκε επί δεκαετίες με μυστικότητα για ένα γενικό σχέσιο του οποίου η τελική φάση ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου του 2016» σημειώνει ο Τσαούσογλου σήμερα που συμπληρώνονται έξι χρόνια από εκείνη τη νύχτα.

Στο άρθρο του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται στην «αποφασιστική εκκαθάριση» του δημόσιου τομέα, του στρατού, αλλά του ιδιωτικού τομέα στην οποία προχώρησε η Άγκυρα μετά το 2016, επισημαίνοντας πάντως ότι ο «επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης» εξακολουθεί να διαμένει στις ΗΠΑ: «Η κυβέρνησή μας ζητά εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και την έκδοση των μελών του FETO από ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, αυτά τα αιτήματα δεν έχουν εκπληρωθεί».

«Η φύση και το εύρος του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στη FETO δεν διαφέρουν από αυτού που δίνουν άλλες χώρες εναντίον οργανώσεων που τρομοκρατούσαν αξιωματούχους και πολίτες και έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Τουρκία κάνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι αντίστοιχες χώρες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Όλες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία», αναφέρει ο Τσαβούσογλου, απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχτεί στο παρελθόν η Τουρκία για τις «εκκαθαρίσεις» του Ερντογάν με τις χιλιάδες συλλήψεις και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της… Κανένα κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “χρήσιμη” ανάλογα με τις προτιμήσεις», καταλήγει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα της χώρας του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.