Στην Αίθουσα Τελετών της Ι. Μητροπόλεως, η οποία προς το παρόν φιλοξενείται στην οικία του Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τρίτη σύναξη της Σχολής Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο υπεύθυνος της Σχολής Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου και αμέσως μετά η ο κ. Ιωάννης Καραμούζης-Ψυχολόγος, ΜΑ στην σχολική συμβουλευτική, ανέπτυξε το θέμα «Τα όρια μέσα στην οικογένεια».

Η παρουσίαση του θέματος από τον κ. Καραμούζη, ήταν ένα εγχείρημα κατανόησης της αναγκαιότητας και του τρόπου θέσπισης των ορίων μέσα σε μια οικογένεια. Για να επιτευχθεί αυτό αρχικά πρέπει να γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα οικογενειακό σύστημα και οι παράμετροι που μπορούν να επηρεάζουν την ορθή θέσπιση των ορίων.

Η οικογένεια, ως όρος αποτελείται από τρεις σημαντικές μεταβλητές, τη βιολογική οικογένεια, τη συμβίωση και τις σχέσεις οικειότητας. Μιά οικογένεια ακολουθεί μια γραμμική πορεία ανάπτυξης και αποτελείται από δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα οποία επιδέχονται, ή όχι, αλλαγής.

Τα όρια αποτελούν ένα τρόπο συναισθηματικής διαφοροποίησης μεταξύ των μελών, επιτρέπουν την ανάπτυξη υγιών προσωπικών ταυτοτήτων και προάγουν την εποικοδομητική επικοινωνία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ορίων, οι οποίοι επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τη λειτουργία του οικογενειακού συστήματος, ώστε μέσα από την το υγιές παράδειγμα, την αλήθεια, την αγάπη και την ελευθερία επιλογών από τους γονείς προς τα παιδιά, να δημιουργηθούν οι συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες θα μετουσιωθούν σε ορθή αυτοαντίληψη και αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις.

Στη συνέχεια, επακολούθησαν ερωτήσεις και γόνιμος διάλογος και την σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας τον κ. Καραμούζη για την παρουσία του και συγχαίροντάς τον για τις επισημάνσεις του στο υπό ανάλυση θέμα.

Επόμενη σύναξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, με ομιλητή τον Αρχιμ. Στέφανο Καραμούζη-Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ. Δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Εφηβεία και εξαρτήσεις. Έγκαιρη παρέμβαση, διαδίκτυο καί ανησυχητικά σημάδια στις εξαρτήσεις».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.