ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Με αφορμή τη χθεσινή ανοίκεια επίθεση από την Πρέσβη του Ισραήλ στην Εκκλησία της Ελλάδος με κατηγορίες ότι φιλοξενεί και προωθεί τον αντισημιτισμό, το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE παρουσιάζει στους αναγνώστες τρεις Ιεράρχες ήρωες που έβαλαν τον εαυτό τους μπροστά και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των Εβραίων.

Ανδρέας Μ. Καραγιάννης – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Δαμασκηνός – Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

΄΄Έκανα το Σταυρό μου, μίλησα με το Θεό και αποφάσισα να σώσω όσους περισσότερους Εβραίους μπορώ.΄΄

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός είχε απέφυγε την ουδετερότητα και ήταν κάθετα αντίθετος στην μεταγωγή Εβραίων από την Ελλάδα κάτι για το οποίο έλαβε αρκετά μέτρα και αγωνίστηκε ακόμα και με φόβο για τη ζωή του για να ολοκληρώσει αυτήν την αποστολή.

Με τη βοήθεια της αστυνομίας έφτιαξε 27000 έγγραφα με πιστοποίηση ταυτότητας για Εβραίους τους οποίους κυνηγούσαν οι Ναζί.

Διέταξε επίσης να φιλοξενούνται οι Εβραίοι και οι οικογένειές τους σε μοναστήρια και ως αποτέλεσμα ο κλήρος βοηθούσε 250 οικογένειες.

Ο ήρωας Αρχιεπίσκοπος έλαβε ακόμα και άμεση απειλή για τη ζωή του με γράμμα από τους Ναζί στο οποίο απάντησε με θάρρος ότι οι Έλληνες Ιερείς δεν πυροβολούνται αλλά κρεμιούνται.

Μητροπολίτης Δημητριάδος – Βόλου Ιωακείμ

΄΄Είμαι Εβραίος΄΄

Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ, κατά την περίοδο των διωγμών, με διαταγή που έδωσε σε όλους τους Ιερείς της Μητροπολιτικής περιφέρειας έσωσε 702 ανθρώπους και σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι Ναζί, εκείνος με τόλμη απαντούσε, ΄΄Εγώ είμαι Εβραίος΄΄.

Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος

΄΄Θα πάω κατευθείαν με τους Εβραίους στους θαλάμους αερίων΄΄

Οι Εβραίοι της Ζακύνθου είναι Έλληνες, εργατικοί, να συλλάβετε εμένα όχι αυτούς είχε πει στους Ναζί.

Αλλιώς θα πάω μαζί τους στους θαλάμους αερίων.

Οι Τρεις Ιεράρχες αυτοί, είναι παράδειγμα δύναμης ψυχής και η δράση τους απάντηση στην Πρέσβη του Ισραήλ.

 

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-14)
  1. Ιωαννης 5 χρόνια πριν

    Ο Χαλκίδος Γρηγόριος επίσης, και σε ένδειξη αναγνώρισης η εβραϊκή κοινότητα Χαλκίδος, του έστησε ανδριάντα μπροστά από το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

    ΑπάντησηΆκυρο
  2. Ιωαννης 5 χρόνια πριν

    Ο Χαλκίδος Γρηγόριος, επίσης, και σε ένδειξη αναγνώρισης οι Εβραίοι της Χαλκίδος του έστησαν ανδριάντα μπροστά από το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.