Στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Ψυχρού Οροπεδίου Λασιθίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, χθες, Σάββατο 30 Ιανουαρίου.
«Εορτάζουμε, τιμούμε και πανηγυρίζουμε για άλλη μια φορά τους τρεις διδασκάλους, τους τρεις φωστήρες της Οικουμένης, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο σεβαστός Ποιμενάρχης.
«Ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο και πανηγυρίζουμε τους τρεις αυτούς μεγάλους Ιεράρχες, διότι το Ψυχρό είναι το χωριό των μεγάλων ευεργετών της Παιδείας, του Αντωνίου Παπαδάκη και του Ιωάννη Καμπάνη, οι οποίοι τόσα πολλά προσέφεραν στο Έθνος, στο Γένος, στα Γράμματα και στην Παιδεία.
Και προσέφεραν τόσα πολλά γιατί ενστερνίστηκαν το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών και υπηρέτησαν την ίδια Παιδεία, που ανέπτυξαν και προέβαλαν οι Τρεις Ιεράρχες. Την Παιδεία αυτή με «Π» κεφαλαίο, που έχει έναν και μοναδικό σκοπό· να μπορέσει να καλλιεργήσει, να διαπαιδαγωγήσει τον άνθρωπο και κυρίως να του αποκαλύψει τον δρόμο για τον οποίο πλάσθηκε και ευρίσκεται επάνω στη γη, τον δρόμο του Ευαγγελίου. Αυτή την Παιδεία προέβαλαν οι τρεις αυτοί μεγάλοι πανεπιστήμονες Ιεράρχες, Παιδεία την οποία προσπάθησαν και αγωνίσθηκαν πολύ να καλλιεργήσουν –όχι μονάχα στα πανεπιστήμια, αλλά καταβάλλοντας και τον δικό τους προσωπικό αγώνα.
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών τους στα μεγάλα πανεπιστήμια της εποχής –στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα–, οι Τρεις Ιεράρχες κατενόησαν ότι εκείνο το οποίο δίδει νόημα στην επιστήμη, στις τέχνες και την φιλοσοφία είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. Η Παιδεία που ανέπτυξαν περικλείει και συμπληρώνει όλες τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, επάνω στις οποίες –αργότερα– στηρίχθηκε το κίνημα του Διαφωτισμού· την δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Και η Παιδεία αυτή ολοκληρώθηκε διά του Χριστιανισμού.
Ο Χριστιανισμός δεν ήλθε για να ανατρέψει την αρχαία ελληνική σκέψη, αλλά για να την ολοκληρώσει. Οι αρχαίοι Έλληνες, πάντοτε, με τη σκέψη και τη φιλοσοφία τους επιδιώκουν και αναζητούν το θείο, γι’ αυτό και εφευρίσκουν τον από μηχανής θεό. Οι Πατέρες της Εκκλησίας αντικατέστησαν αυτό τον από μηχανής θεό με τον Γεννηθέντα, Σταυρωθέντα, Ταφέντα και Αναστάντα Κύριο, ο οποίος δίδει πραγματικά νόημα και απαντήσεις σε όλες τις έννοιες του ανθρώπου. Δίδει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κατανοήσει ποιος είναι, γιατί βρίσκεται στη ζωή και ποιος είναι ο πραγματικός του σκοπός.
Είναι κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο διδάσκει η σημερινή παιδεία που γράφεται με «π» μικρό. Γιατί αυτή η παιδεία, που είναι απότοκη της παιδείας της Δύσεως, προσπαθεί να γεμίσει τα μυαλά του ανθρώπου με γνώσεις, οι οποίες όμως –από μόνες τους– δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε στον άνθρωπο· δεν μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν ούτε τον χαρακτήρα του αλλά ούτε και την κοινωνία στην οποία αργότερα θα ενταχθεί. Οι γνώσεις αυτές διδάσκουν για την ύπαρξη του ανθρώπου ως ξεχωριστής οντότητας επάνω στη γη, που δεν έχει ανάγκη τον Θεό, που ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του, που αποστρέφεται τους συνανθρώπους του και αδιαφορεί γι’ αυτούς.
Γι’ αυτό οι δυτικοί μας ζηλεύουν, πολλές φορές, ως λαό. Μας ζηλεύουν για την ανθρωπιά και το φιλότιμό μας. Αυτή την ανθρωπιά την αποκτήσαμε από τη συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Την αποκτήσαμε γιατί το Γένος μας πλάσθηκε και ζυμώθηκε με το Ευαγγέλιο, τη διδασκαλία και το παράδειγμα των Αγίων, που δεν παύουν ποτέ να υπάρχουν.
Αυτή την ανθρωπιά καλούμαστε εμείς σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτή την ανθρωπιά καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενιές διά του πνευματικού αγώνος μας και διά της υπακοής στο Λόγο του Ευαγγελίου και το Θέλημα του Θεού».
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα επί τη ενάρξει του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου.
Της Θείας Λειτουργίας παρέστη ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης.
Το εσπέρας της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Νεαπόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το σπουδαιότατο παιδευτικό έργο των Τριών Ιεραρχών, των αναμορφωτών και Προστατών της Παιδείας του Γένους των Ελλήνων.