Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μια γιορτή με διττή σημασία, καθώς δεν τιμάμε μόνο τους Εκκλησιαστικούς Πατέρες της Ορθοδοξίας αλλά και τους διαπρεπείς Δασκάλους των Ελληνικών γραμμάτων.

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τον ελληνισμό της διασποράς, για τους Έλληνες εκείνους που διαφυλάττουν Θερμοπύλες πίστης και πατρίδος σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας αποτελούν από τα βασικά ζητούμενα για την Ομογένεια, με την Ορθόδοξη Εκκλησία να λαμβάνει ενεργό ρόλο και σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ομογενειακά σχολεία ανήκουν στην Εκκλησία, ενώ η ελληνορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική εγκαινιάζει συνεχώς νέα κέντρα μάθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η αναγκαιότητα για τη διατήρηση των αξιών της ελληνικής παιδείας κυρίως στη νέα γενιά εκφράστηκε και στα μηνύματα των Ιεραρχών από κάθε γωνιά του πλανήτη, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

«Εορτάζοντας την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, τους τιμούμε καλύτερα μιμούμενοι τις αρετές τους: ακαδημαϊκή αριστεία, ρητορική δεινότητα και καθαρότητα σκέψεως και λόγου” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει στους μαθητές των κοινοτικών ημερησίων και απογευματινών σχολείων, οι οποίοι αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο, το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι», στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν.

Υπενθυμίζεται ότι, στο 1ο Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε δηλώσει ότι στόχος είναι
σε κάθε ναό και κάθε κοινότητα να δημιουργηθεί και ένα σχολείο
«Έχω ευθύνες ως Αρχιεπίσκοπος και η ευθύνη μου συνίσταται στο γεγονός ότι στο εξής δεν θα βγαίνουν ιερείς από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης που δεν θα ξέρουν Ελληνικά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοί μας όπου και να μετανάστευαν, πρώτα το σχολείο έχτιζαν και μετά την εκκλησία”.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του τόνισε ότι εκ των προτεραιοτήτων του είναι η προσέγγιση της νεολαίας και η προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Τους τελευταίες μήνες επισκέπτεται πολύ συχνά τα σχολεία της ομογένειας, ενώ προ ημερών από τη Μελβούρνη τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η στήριξη του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου.
Δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον, δεν παρέλειψε να απευθύνει παράκληση προς τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο «που είναι γεμάτο Ελλάδα και Χριστό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.