Τριών Ιεραρχών γιορτή: Επειδή στο 10ο αιώνα δημιουργήθηκε στο λαό η τάση για την προτίμηση του ενός η του άλλου αγίου που παρ' ολίγο να πάρει τη μορφή σχίσματος , η Εκκλησία όρισε τον 11ο αιώνα την κοινή αυτή γιορτή των τριών Ιεραρχών, θέλοντας να τιμήσει ισάξια τους αγώνες τους υπέρ της χριστιανικής πίστης.

Τριών Ιεραρχών: Εορτή 30 Ιανουαρίου

Όπως ξέρουμε οι τρεις Ιεράρχες ήταν ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ο Ναζιανζηνός, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Βασίλειος ο Μέγας. Ο Βασίλειος ο Μέγας ήταν εξαίρετος κήρυκας του χριστιανισμού, ένας από τους τρεις Ιεράρχες. Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 330 μ.χ από ευσεβείς γονείς χριστιανούς και πλούσιους. Η μητέρα του ονομαζόταν Εμμέλεια και η μαμή του Μακρίνη.

Και οι δύο διακρίνονταν για τις αρετές και τη χριστιανική τους ευσέβεια. Νέος ο Βασίλειος σπούδασε στην Καισαρεία, στο Βυζάντιο και στην Αθήνα. Τελειώνοντας τις σπουδές του ήρθε στην Καισαρεία , άνοιξε σχολή ρητορικής και δικηγορούσε. Η αγάπη του όμως προς τον κλήρο και τη θρησκεία τον έκαναν να ιερωθεί.

Για να μελετήσει τον ασκητικό βίο πήγε στην Αίγυπτο, τη Συρία, τον Πόντο και τη Παλαιστίνη και αποκόμισε πλούτο από θεολογικές γνώσεις από διάφορους σοφούς και ασκητές. Από εκεί γύρισε στην Καισαρεία αλλά και πάλι με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό πήγε στον Πόντο και μελέτησαν την ασκητική ζωή.

Γυρίζοντας στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μετά λίγα χρόνια έγινε επίσκοπος Καισαρείας. Ως επίσκοπος αναδείχτηκε ανεξάντλητος σε ελεημοσύνες . Ιδιαίτερα προστάτεψε τις χήρες και τα ορφανά και γενικά όλους όσους δυστυχούσαν. Ξόδεψε όλη του την περιουσία και ίδρυσε νοσοκομεία, φτωχοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ένας ακόμα από τους τρεις Ιεράρχες ήταν και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος που ήταν και αυτός ένας πολύ άξιος άνθρωπος και αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης. Επίσης ήταν και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του χριστιανισμού και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οικουμενικός δάσκαλος της Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.