ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ – Η αμφιταλάντευση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, φαίνεται ότι προκαλεί ένταση στους κόλπους της Εκκλησίας της βαλκανικής χώρας.

Μετά από τις δηλώσεις του ίδιου του Αρχιεπισκόπου ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας είναι απαράδεκτες και τα αντιφατικά σχόλια επισκόπων της Αρχιεπισκοπής, προστίθεται τώρα και ένα ακόμη γεγονός που δεν προϊδεάζει για ηρεμία στην εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως πληροφορούμαστε από ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, την Κυριακή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, τους Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής, ενώ καλεσμένοι ήταν και Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Ωστόσο, τρεις Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αρνήθηκαν να συλλειτουργήσουν με τον Προκαθήμενό τους.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Πρεσπών και Πελαγωνίας κ. Πέτρο και τον Επίσκοπο Ηρακλείας (Λιγκηστίδος) κ. Κλήμη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο συλλείτουργο. Ο Μητροπολίτης Κουμανόβου και Οσογκόβου κ. Γρηγόριος δεν εμφανίστηκε καν στον ναό.

Οι λόγοι αυτής της απόφασης δεν έγιναν γνωστοί επισήμως, ωστόσο οι πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται τα ΜΜΕ αναφέρουν ως “πέτρα του σκανδάλου” την παρουσία Επισκόπων της Βουλγαρικής Εκκλησίας, οι οποίοι είχαν συλλειτουργήσει στο Φανάρι με Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός, ο οποίος συμμετείχε στο συλλείτουργο στο Φανάρι με τους Ουκρανούς Επισκόπους, και θεωρείται ότι ήταν η αιτία της άρνησης των τριών Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να παραστούν στον Ναό.

Στην Αγία Σοφία ωστόσο παρών ήταν ο Επίσκοπος Νις κ. Αρσένιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα από την παρουσία του κ. Κυπριανού.

Το δημοσίευμα αναφέρει και κάποιους προσωπικούς λόγους που ενδεχομένως να είχαν οι τρεις Επίσκοποι λόγω της μη παρουσίας/πρόσκλησης κάποιων άλλων Επισκόπων της Εκκλησίας τους.

Το ζήτημα είναι ωστόσο ότι το συμβάν θα προβληματίσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως προσβολή προς το πρόσωπό του, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία διανύει μια μεταβατική περίοδο ύστερα και από την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.