Γράφει ο Ανδρέας Μ. Καραγιάννης-Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την απαγωγή των στρατιωτικών στον Έβρο. Η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται δείχνει να χειροτερεύει επικίνδυνα.

Προ ολίγων ωρών, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε μια απίστευτη επίθεση εναντίον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απειλώντας ευθέως πλέον την Ελλάδα με πόλεμο. Είναι πασιφανές ότι σε αυτό το κλίμα μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες της γρήγορης επιστροφής των ελλήνων στρατιωτικών.

Δεν είναι όμως μονάχα τα δύο αυτά άξια παλικάρια σε δύσκολη θέση. Σε δύσκολη θέση είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Όχι μόνο αυτή τη χρονική περίοδο. Αλλά μόνιμα. Η πίεση που ασκείται σε αυτόν τον άνθρωπο, όσο και να μην το αντιλαμβάνονται πολλοί, είναι τρομακτική.

Όσο και να κατηγορούμε το ελληνικό πολιτικό σύστημα κτλ, το καθεστώς στην Τουρκία είναι τρομακτικό. Είναι τρομακτικό διότι εκεί είναι πραγματική δικτατορία.

Όσοι έχουν επισκεφθεί το Φανάρι, τη Χάλκη, τις κοιτίδες της Ελληνικής Ομογένειας και έχουν μιλήσει με απλούς ανθρώπους, με κληρικούς, θα έχουν διαπιστώσει πως όλα εκεί κρέμονται από μια κλωστή. Τα ΄΄γυμνάσια΄΄ των Τούρκων στην Ελληνική ομογένεια είναι καθημερινά, βάρβαρα.

Στην Τουρκία δεν υφίσταται διεθνές δίκαιο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα.

Συχνά ακούω Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιερείς και τον απλό κόσμο να λέει: ΄΄ Ο Βαρθολομαίος είναι Οικουμενιστής, είναι φίλος των Τούρκων, ακόλουθος του Ερντογάν, δεν αγαπάει την Ελλάδα κτλ΄΄.

Τί θα κάνατε στη θέση του Σεβασμιώτατοι Ποιμενάρχες, Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αναγνώστες;

Τι θα κάνατε όταν ήσασταν ένα μικρό κτίριο, γεμάτο αγάπη, γεμάτο Φως και προσφορά για την Ορθοδοξία, σε μια περιοχή, σε μια πόλη με φανατικούς ισλαμιστές μουσουλμάνους, που ακόμα και στην Πόλη εκφράζουν ακραία την Πίστη τους, που δεν υπάρχει δικαιοσύνη, που μπορεί οποιαδήποτε ακραία ομάδα, οποιαδήποτε στιγμή να επιτεθεί στο Πατριαρχείο, το οποίο ζήτημα αν έχει έναν-δύο φρουρούς, οι οποίοι και αυτοί έχουν οικογένειες και παιδιά.

Τι θα γίνει σε περίπτωση σύρραξης ή θερμού επεισοδίου το έχετε σκεφθεί; Οι Ιεράρχες της Ελλάδος θα βρίσκονται στην πατρίδα τους, στο σπίτι τους, στην ασφάλεια του Κράτους τους, ενώ Αυτός θα βρίσκεται εκεί. Μόνος του, σε μια Κωνσταντινούπολη που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όσοι την αγαπάμε και τη νοσταλγούμε.

Μιλάμε όλοι για τον Οικουμενισμό, τον διαθρησκειακό διάλογο και κατηγορούμε και λέμε ντροπή και τα συναφή.

Πόσο ελεύθερα πιστεύετε ότι είναι τα χέρια ενός Πατριάρχη στην Τουρκία του Ερντογάν; Θεωρείτε ειλικρινά ότι δεν παρεμβαίνει η κεντρική διοίκηση στον τρόπο που θα λειτουργεί το Φανάρι, σε τι δηλώσεις θα προβαίνει;

Έχετε ιδέα πόσο ενοχλεί τους φανατικούς ισλαμιστές Τούρκους (ο αριθμός των οποίων μεγαλώνει ραγδαία) η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

Γνωρίζετε ότι έχουμε στην κατοχή μας ρεπορτάζ και φωτογραφίες για τον τρόπο που φέρονται οι Τούρκοι στους Ιερείς εκεί που η δημοσίευση θα προκαλούσε πανδαιμόνιο, και δεν το βγάζουμε διότι ξέρουμε τί θα σημάνει γι αυτούς τους ανθρώπους κάτι τέτοιο.

Όταν πρωτοσυνάντησα  τον Παναγιώτατο, και βρέθηκα στο Φανάρι, είδα έναν άνθρωπο απλό, έναν άνθρωπο που μιλούσε σε όλο τον κόσμο, που ρωτούσε με πραγματικό ενδιαφέρον για τον κάθε έναν ανεξαρτήτως πόσο σημαντικός ή ασήμαντος ήταν ο συνομιλητής του.

Αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει διακρίσεις. Δεν συναναστρέφεται επιχειρηματικά τζάκια, δεν αφήνει να γίνονται μηχανορραφίες και δολοπλοκίες μέσα στο Πατριαρχείο. Είναι πιο ταπεινός, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, από τους περισσότερους από τους Ιεράρχες που έχω γνωρίσει.

Βολεύει κάποιους να του επιτίθενται. Διότι δεν απαντάει.

Μιλά μόνο για ειρήνη. Αυτή είναι η μοναδική του αλλά ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμβολή στο σήμερα από το πόστο, το περιορισμένο πόστο στο οποίο είναι. Μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου, που όλοι τον κατηγορούμε, αυτό προσπαθεί να επιτύχει την Ειρήνη.

Το υπέρτατο αγαθό, το μόνο που κανείς Ερντογάν δεν μπορεί να του στερήσει, το να μάχεται για την ειρήνη και να πονά σιωπηλά για τον Ελληνισμό.

 

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.25 (12 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

4 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

ο "παναγιώτατος" ακολουθεί τη γνωστή ιστορία του φαναριού από πριν την άλωση, μέσα στη σκλαβιά, το ανάθεμα στην επανάσταση και τους επαναστάτες κι όλα τα υπόλοιπα της ιστορίας του, γράφοντας πάλι "λαμπρές" σελίδες δόξας και μισελληνισμού :

kathimerini.gr/945419/article/epikairothta/kosmos/epistolh-sthri3hs-var8olomaioy-ston-erntogan-gia-tis-stratiwtikes-epixeirhseis-sth-syria

2
Παναγιώτης Μπουζικάκος

Όχι και '' Δεν συναναστρέφεται επιχειρηματικά τζάκια'' Να μην τρελαθούμε δηλαδή.

3
Κωνσταντίνος

Ο παναγιωτατος ελέω Θεού κωνσταντινουπολεως πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαίος είναι αγαπητος. Όμως εντός των πυλών του φαναριού δεν έπρεπε να δεχθεί πάσης φύσεως απαγορευμένο από τους ιερούς κανόνες αλλόθρησκους η ετεροδοξο. Υπήρχαν πατριάρχες επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου έζησαν στον τόπο του φαναριού με πολύ ποιο δύσκολες συγκυρίες. Και με απειλες άμεσες. Με θανατωσεις. Με κάθε λογής απειλή. Πριν το άνοιγμα του ""διαθρησκειακου διαλογου"" παράδειγμα ο τελευταίος που δεν είχε τέτοιες σχέσεις ήταν ο πατριάρχης Βασίλειος. Τι κέρδισε η ορθοδοξία από όλα αυτά???? Αλλαγή του εορτολογιου.. Μιση ορθόδοξια με το Ιουλιανού και μισή με το γρηγοριανο ημερολόγιο... Τι κέρδισε ο πατριάρχης... Είναι αστείο να θέλουμε να ενωθούμε με τους ρωμαιοκαθολικους όταν αυτοί εμάς τους ορθόδοξους μας θεωρούν σχισματικους από την απόσχιση της παιδικής καθεδρας από το 333μ.χ!!.είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας... Και απέραντο θέατρο. Ο δρόμος είναι ένας που και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν στην ορθοδοξία.. =αγιοσυνη. Πνευματικοτητα. Προσευχή.. Δεν είναι τυχαίο που προσκυνούν τον άγιο Γεώργιο τον κουδουνα στην πριγκηπο και την Παναγία σουμελα στον Πόντο οι ίδιοι οι Τούρκοι.. Το έχουν ευλογία... Δυστυχώς η πατριαρχική αυλή έχει παιδάκια ντυμένα αρχινανδριτες διασπαρτα στην Ευρώπη και στην Αμερική... Που ζουν σαν κοσμικοι άνδρες.... Και όχι μόνο... Δηλαδή υπηρετούν δυο κυριους και Χριστόν και μαμωνα... Στα προφίλ τους σε κοινωνικά μέσα εποικηνωνιας(social media) έχουν φωτογραφίες κοσμικής ζωής. Μήπως ο Παναγιότατος... Θα έπρεπε να γυρίσει κατά τους πατέρες?? Το φανάρι πια είναι φτωχογειτονια αυτός βγαίνει με λιμουζίνες ..ζει σε υπερπολυτελές καταλειμα. Και όλοι οι πατριαρχικοί ζουν όχι σε καθιδρυματα που άφησε εκεί ο ελληνισμός.. Αλλά σε βίλες.. Τι λοιπόν υπηρετούν?? Όλα τα καθιδριματα τα φροντίζουν υπάλληλοι.. Ουδείς αρχιερεας της πατριαρχικής αυλής δεν μένει μέσα σε αυτά.. Μόνο ιερείς έγγαμοι σε μερικά. Το κοσμικό πνεύμα του πατριαρχειου είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται οι Τούρκοι.. Ενώ θα μπορούσε να έχει και Τούρκους ορθόδοξους χριστιανούς. Το σύνταγμα της Τουρκίας δεν απαγορεύει.. Μην συνχεουμε καταστασεις... Και στην τελική ας διαχωριστεί η έδρα αρχιεπισκοπης Κωνσταντινούπολης και οικουμενικού πατριαρχείου. Ας μένει στην πόλη η αρχιεπισκοπή κωνσταντινουπολης και η έδρα οικουμενικού πατριαρχείου να πάει στο άγιο όρος. Είναι διττή έδρα 1)αρχιεπισκοπη κωνσταντινουπολης+2)οικουμενικο πατριαρχείο... Ας γίνει διαχωρισμός της έδρας. Το οικουμενικό πατριαρχείο στο άγιο όρος και η αρχιεπισκοπή στην πόλη.. Γιατί να παριστάνει τον αρχιεπίσκοπο με 1500 Έλληνες... Ίσως πάρουμε την πόλη με προφητείες... Χα!! Αστείο... Ούτε σε 3500χρονια......είναι ίσως μια ιδέα φαντασμα αυτήν....

4
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ

Κύριε Κωνσταντίνε, δεν θα σχολιάσω όλα όσα αναφέρετε, σε ορισμένα μπορεί και φαινομενικά να έχετε δίκαιο, ως προς την ζωή που κάνουν κάποιοι ιεράρχες στη Πόλη. Λησμονείτε όμως ότι παρά την πολυτέλεια που τους καταλογίζετε, δεν παύει να ζουν στη Πόλη που περιγράφει ο αρθρογράφος και ο νοών νοείτο. Παρ' ό,τι όμως φέρεστε να γνωρίζετε διάφορα περί Πατριαρχείου και Πόλης, απορώ πώς δεν γνωρίζετε ότι η έδρα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως είναι και η έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχειου. Αυτό δεν αλλάζει, όσο και αν επιθυμούν τον διαχωρισμό που αναφέρετε, οι Μοσχοβίτες σλάβοι ενθικιστές.