ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου για να εγκαταλείψει πλήρως τις εγκαταστάσεις της Μονής των Σπηλαίων – τον ιερότερο τόπο σε ολόκληρη την Ουκρανία, στον οποίον η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προσευχήθηκε και αγωνίστηκε ασκητικά επί 1.000 έτη, απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Η Κάτω Λαύρα, στην οποία η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ακόμη πρόσβαση, φιλοξενεί τις πραγματικές σπηλιές, τα κελιά των Μοναχών, την Θεολογική Σχολή και την Ακαδημία του Κιέβου.

Ωστόσο, μετά την δίωξη της Ορθοδοξίας από την Άνω Λαύρα, το κράτος επέτρεψε στους σχισματικούς της Αυτοκέφαλης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», να λειτουργήσει πολλές φορές στους Ναούς της Άνω Λαύρας— κάτι που η κανονική Εκκλησία χαρακτηρίζει ως «εθνικό όνειδος».

Να σημειωθεί επίσης, πως οι Ναοί έχουν εχρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες, στις οποίες τραγουδούν για δολοφονίες Ρώσων.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πανηγυρικό συλλείτουργο το οποίο τελέστηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, κάλεσε όλους τους πιστούς σε θερμή προσευχή σημειώνοντας πως:

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά να θυμάστε ότι τη Λαύρα την έκτισε η Εκκλησία μας! Κατά τη διάρκεια του αθεϊσμού, ερήμωσε και το 1988 παραλάβαμε ένα σωρό ερείπια σε αυτόν εδώ τον ιερό τόπο. Η Εκκλησία μας ανοικοδόμησε αυτήν εδώ την Ιερά Μονή, γι αυτό θεωρούμε ότι είναι άδικο να μας αφαιρεθεί η άδεια να υπηρετήσουμε σε αυτόν τον ιερό τόπο. Να προσευχηθείτε να αλλάξει ο Κύριος τον λογισμό εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να διώξουν τους αδελφούς μας από την Ιερά Μονή. Αφήστε το λυχνάρι της προσευχής να συνεχίσει να ανάβει, για να έρθει ο καθένας σας εδώ και συμμετάσχει στα ιερά Μυστήρια και να προσκυνά τους άφθαρτους αγίους των Σπηλαίων. Με τις προσευχές των σεβασμιωτάτων πατέρων μας Αντωνίου και Θεοδοσίου, αλλά και όλων των Αγίων των Σπηλαίων, ο Κύριος να ευλογεί τη γη μας με ειρήνη».

Τι αναφέρει το ειδοποιητήριο της έξωσης:
Το Εθνικό Απόθεμα «Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου» (εφεξής «Απόθεμα») και η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (ανδρικό Μοναστήρι) της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (εφεξής «Μοναστήρι») υπέγραψαν την υπ’ αριθμό συμφωνία 2 της 19ης Ιουλίου του 2013, σχετικά με την ελεύθερη χρήση θρησκευτικών κτιρίων και άλλης κρατικής περιουσίας από θρησκευτικό οργανισμό (εφεξής «συμφωνία»).

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 820/2022 διάταγμα του προέδρου της Ουκρανίας «Απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου 2022 του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας για ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία και την εφαρμογή προσωπικών, ειδικών, οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων)», το υπ’ αριθμόν No. 1416 ψήφισμα της 23ης Δεκεμβρίου 2022 του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας ίδρυσε μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για την προετοιμασία προτάσεων και συστάσεων υλοποίησης ορισμένων καθηκόντων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, η οποία, κατά την διάρκεια των εργασιών της διαπίστωσε ότι το Μοναστήρι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας για την χρήση της κρατικής περιουσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της διυπηρεσιακής ομάδας εργασίας και την υπ’ αριθμόν 06/34/2234-23 επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας με ημερομηνία 03.09.2023, βάσει της ρήτρας 8.1. της συμφωνίας, το Αποθεματικό ενημερώνει για την λήξη της συμφωνίας από 29.03.2023.

Προκειμένου να διεξαχθεί η διαδικασία αποδοχής και μεταβίβασης της κρατικής περιουσίας το Μοναστήρι θα πρέπει να λάβει μέτρα για την απελευθέρωση των κτιρίων και των οικοδομημάτων (περιουσίας) που αποτελούν κρατική ιδιοκτησία και βρίσκονται στην κατάσταση του Αποθεματικού, στην διεύθυνση: Kiev, Lavrskaya St. ., 11, Κίεβο, Lavrskaya St., 15 έως τις 29.03.2023.

Παρακαλούμε να προσκομίσετε έως τις 14.03.2023 κατάλογο εκπροσώπων της Μονής (πλήρες όνομα), δύο ή τριών ατόμων, για ένταξή τους στην επιτροπή αποδοχής και μεταβίβασης της κρατικής περιουσίας, η οποία θα σχηματιστεί με εντολή του οργάνου διαχείρισης του κράτους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.