ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: Προβάδισμα τόσο στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στη «Συμμαχία του Εθνους» έναντι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δίνουν νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μάλιστα, σε μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις ο Τούρκος πρόεδρος είναι πάνω από 10% μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Aksoy Research, που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ως επικρατέστερος πρόεδρος με 55,6%, σε σχέση με τον Ερντογάν που έχει 44,4%.

Αντίστοιχα, η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του AKP με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παίρνει 38,2%. Το φιλοκουρδικό HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) συγκεντρώνει 10,3%.

Σε άλλη σφυγμομέτρηση της Alf Research, η οποία έγινε μεταξύ 6 και 7 Μαρτίου, ο «Γκάντι της Τουρκίας» υπερισχύει με 55,1% έναντι του Ερντογάν (44,9).

Ομως, σε αυτή τη δημοσκόπηση, η διαφορά του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου με το κόμμα του Ερντογάν είναι μηδαμινή: το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 31,8%, έναντι 31% που έχει το ΑΚΡ. Σε επίπεδο συμμαχιών, πάντως, οι «6» της αντιπολίτευσης προηγούνται άνετα με 43,5%, έναντι 37,5% της συνεργασίας Ερντογάν – Μπαχτσελί

Τέλος, μια τρίτη δημοσκόπηση της Piar Research βγάζει νικητή τον «Κεμάλ Γκάντι» με 57,1% έναντι του προέδρου της Τουρκίας που συγκεντρώνει 42,9%. Και εδώ η διαφορά μεταξύ κομμάτων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους (32,3% για το CHP, έναντι 30,8% για το ΑΚΡ), αλλά ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης (46,4%) είναι πιο μπροστά από τον κυβερνητικό (37,8%).

Ο σεισμός δεν «χτύπησε» τόσο το ΑΚΡ
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll, οι καταστροφικοί σεισμοί του προηγούμενου μήνα δεν έχουν επηρεάσει και τόσο τη δημοτικότητα του ΑΚΡ. Το 34,4% κατηγορεί το κυβερνών κόμμα, το 26,9% τους εργολάβους, το 15,4% τους δήμους και το 12,9% «όλους».

Ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος του τμήματος Συμβουλευτικής Πολιτικού Ρίσκου στην Teneo, σημείωσε ότι η «Συμμαχία του Εθνους» πρέπει να δείξει ενωμένο μέτωπο και να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους της ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να διατηρήσουν το μομέντουμ τους μέχρι τις εκλογές.

«Δεν αρκεί να κατηγορείται ο Ερντογάν για ό,τι πάει στραβά στην Τουρκία. Οι προηγούμενες εκλογές έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι πολύ δυνατός στις καμπάνιες, αν και πρόσφατες δηλώσεις του δείχνουν ότι έχει χάσει λίγη από τη χαρισματικότητα και την ικανότητά του να συνδέεται με τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.