ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ – Στις 22 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των αναμνηστικών εκδηλώσεων εξ αφορμής της 103ης επετείου της Eξόδου από την Κριμαία των ανδρών του ρωσικού στρατού του στρατηγού Π. Βράνγκελ ο ιερέας Γεώργιος Σεργκέεφ, υπεύθυνος για τη διαποίμανση των πιστών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Τουρκία, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών στην Καλλίπολη (σημερινό Γκελίμπολου στην Τουρκία).

Στην ακολουθία παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη Α. Μπουράβοφ, εκπρόσωποι του ρωσικού διπλωματικού σώματος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» Μ. Μουράτ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρωσοτουρκικής Φιλίας Ε. Ουγκιουρλού κ.ά.

Οι μετέχοντες στην μνημόσυνη τελετή κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών και μετά τη λήξη της επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκε συνάντησή τους με τον δήμαρχο Καλλιπόλεως Μ. Οζαντζάρ και τον περιφερειάρχη Καλλιπόλεως Μπ. Αμπαντζί.

***

Τη διετία 1920-1921 στη χερσόνησο της Καλλιπόλεως εγκαταστάθηκαν τμήματα του ρωσικού στρατού υπό τον στρατηγό Π. Βράνγκελ, τα οποία εγκατέλειψαν την Κριμαία. Στις 22 Νοεμβρίου 1921 ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Καλλιπολιτών», μια εκ των δραστήριων κοινωνικών οργανώσεων της ρωσικής Διασποράς.

Κατά την περίοδο της παραμονής τους στην Καλλίπολη συνολικά υπέκυψαν στα τραύματα και πέθαναν από το κρύο, την πείνα και τις ασθένειες 342 άνθρωποι. Το μνημείο προς τιμήν των Ρώσων εγκαινιάσθηκε και αποκαλύφθηκε πανηγυρικά στις 16 Ιουλίου 1921. Το μνημείο αφέθηκε στη φροντίδα των τοπικών Αρχών και στεκόταν μέχρι το 1949 όταν υπέστη σοβαρές ζημιές συνεπεία σεισμού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το μνημείο παρέμεινε μισοκατεστραμμένο και αργότερα κατεδαφίσθηκε οριστικά.

Στις 17 Μαΐου 2008 μετά από αναστήλωση πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τελετή αποκαλυπτηρίων του συγκροτήματος του μνημείου. Συμπρόεδροι του προγράμματος αποκαταστάσεως του μνημείου είναι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας Β. Γιακούνιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Λαβρόφ και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Μαζικών Επικοινωνιών Α. Σοκολόφ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.