Του Σταυρού: Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού είναι από τις σημαντικότερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Όπως όλες οι γιορτές συνοδεύεται με παραδοσιακά πανηγύρια, τα οποία ανά περιοχή έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Η γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού φαίνεται πως καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Μέγα Κωνσταντίνο μετά από προτροπή της μητέρας του Αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330.

Σύμφωνα με την παράδοση, η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, μέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.

Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του.

Η εύρεση του Σταυρού

Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η μητέρα του Αγία Ελένη, όπου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών με επίκεντρο τον Πανάγιο Τάφο.

Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Η αγία Ελένη παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον Ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ώς σήμερα.

Το 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.

Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό, οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι’ αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά τη νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στον Ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.

Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την Χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.

Τα μεγάλα πανηγύρια

Κάρπαθος

Στις Πύλες Καρπάθου εορτάζεται κάθε χρόνο η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Το συγκεκριμένο πανηγύρι, όπως και όλα που γίνονται στη νησί, ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά του, καθώς το τελετουργικό παραμένει αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνεται από την εκκλησία και να ακούσουν παραδοσιακά τραγούδια παιγμένα από λύρες, τσαμπούνες και λαούτα.

Αίγινα

Στους πρόποδες της Παλαιοχώρας της Αίγινας στήνεται κάθε χρόνο ένα από τα παλαιότερα πανηγύρια της, αυτό του Σταυρού. Από την παραμονή λειτουργεί παζάρι γύρω από την εκκλησία με κάθε λογής εμπορεύματα. Σύμφωνα με το έθιμο θρηνούν και κηδεύουν με έναν αποχαιρετιστήριο ύμνο τον Θεό Διόνυσο – Λειδινό.

Αμοργός

ο ερημικό ξωκλήσι του Σταυρού στην Αιγιάλη, πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι πιστοί μαζεύονται από την παραμονή της γιορτής νωρίς το πρωί και ξεκινούν το «ταξίδι» τους, καθώς πρέπει να διανύσουν 7 χλμ. με τα πόδια για να φτάσουν στο μικρό παρεκκλήσι του Σταυρού, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο βουνό της Αμοργού, το Κρίκελο.

Όταν οι πιστοί φτάνουν στο εκκλησάκι τρώνε όλοι μαζί και κοιμούνται νωρίς (φυσικά στο ύπαιθρο), ώστε να σηκωθούν για τη Λειτουργία. Γύρω από το ξωκλήσι υπάρχουν άλλα 14 κτίσματα που χρησιμοποιούνται μόνο για την ημέρα του πανηγυριού (προετοιμασία φαγητού, αποθήκευση προμηθειών κ.ά.). Ο παπάς πριν μπει στον ναό περνά από το μαγειρείο με μία εικόνα και ευλογεί το φαγητό.

Πάρος

Η κοινότητα Αγκαιριάς Πάρου γιορτάζει κάθε χρόνο την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με τον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου την παραμονή της εορτής και συνεχίζονται την επόμενη με τον όρθρο, όπου στο τέλος του σερβίρονται νηστίσιμη παραδοσιακή ρεβιθάδα και άλλα κεράσματα. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στο λιμανάκι της Αλυκής.

Μύκονος

Στη Μύκονο κάθε χρόνο εορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Σταυρού που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας ευλογεί τους σπόρους, που έχουν φέρει οι ίδιοι οι πιστοί μέσα σε σάκους, για την καλή σπορά και ακολουθεί το πανηγύρι. Στο Λαογραφικό Μουσείο στο Κάστρο, δίνονται κεράσματα από διάφορα νηστίσιμα ντόπια εδέσματα.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.