«Ἄς καταδικάσωμεν τήν μανίαν ἐκείνων πού βλασφημοῦν. Ἄς μή άνεχώμεθα νά ὑβρίζεται ὁ Δεσπότης μας καί Κύριός μας. Μέγα κακόν θά ἔλθῃ είς τήν πόλιν ἄν αὐτά τά πράγματα τά παραβλέψωμε. Ἄς φράξωμε τά στόματα τῶν βλασφήμων, ἄς τά κλείσωμε διότι εἶναι πηγαί θανατηφόροι. Ἄς τούς ἀλλάξωμε τήν διάθεσιν, μήπως καί σταματήσουν τά δεινά, τά ὁποῖα ἔχουν καταλάβει τήν πόλιν».

Του Αρχιμανδρίτου Ρωμανού Αναστασιάδη
Με αυτά τα λόγια ένας Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης, ο Ιερός Χρυσόστομος, αν τον έχεις ακουστά κ. Σκαρόφσκι, έλεγχε εκείνους που βλασφημούσαν, όπως εσύ. Αλλά πού να ξέρεις εσύ και οι όμοιοί σου τον Ιερό Χρυσόστομο! Όταν η Πόλη έβγαζε Χρυσοστόμους δεν υπήρχατε ως φυλή! Όταν η Πόλη έχτιζε Αγία Σοφία ήσαστε ανύπαρκτοι! Από αυτούς που έχετε παράπονα είναι εκείνοι που σας έδωσαν και Χριστό και αλφάβητο και πολιτισμό!
Από αυτούς που έχετε παράπονα είναι εκείνοι τους οποίους κρατήσατε χρόνια για να πάρετε με το ζόρι την Πατριαρχική αξία.
Από αυτούς που έχετε παράπονα είναι εκείνοι που έκοψαν από το σώμα της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολης για να σας δώσουν αυτό που έχετε και είστε! Όμως είστε εντελώς αχάριστοι! Είστε ανεκδιήγητοι! Είστε αγνώμονες! Κάνετε γιορτές για το Βάπτισμά σας χωρίς να μνημονεύετε το χέρι που σας βάφτισε! Κάνετε γιορτές για την πίστη σας χωρίς να θυμάστε και να ευγνωμονείτε εκείνους που σας την έδωσαν! Χρησιμοποιείτε αυτή την πανίερη πίστη ως εργαλείο!
Όμως, όταν δεν σέβεστε και πολεμάτε την πόλη στο ποτάμι της οποίας βαφτιστήκατε, θα σεβαστείτε την Πόλη όπου είδατε τον πολιτισμό όταν ήρθατε με τις ξύλινες βάρκες να την καταλάβετε;
Τον Βαρθολομαίο άγγιξε το στόμα σου κ. Σκαρόφσκι; Τον Πατριάρχη Γερμανό Ε΄; Αυτούς τους μεγάλους άνδρες της Εκκλησίας; Δεν έχεις ακούσει ότι οι Οικουμενικοί Πατριάρχες άπλωναν πάντα το ράσο για να σκεπάζουν το ποίμνιό τους; Δεν έχεις ακούσει, παρά την ενασχόλησή σου με την Ιστορία, ότι οι Οικουμενικοί Πατριάρχες θυσιάζουν ακόμη και αυτή την αξιοπρέπειά τους για χάρη του λαού; Ενώ στη Μόσχα τί θυσία θα χρειάζονταν ώστε να μη μιλήσει εναντίον του πολέμου ο Πατριάρχης σας;
Πώς ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είναι έδαφος του Πατριαρχείου του, ότι το Κίεβο είναι η μήτρα των Ρως, η Ιερουσαλήμ τους και από την άλλη επιτρέπει τον πόλεμο σε αυτήν; Επιτρέπει να σκοτώνεται το ποίμνιό του;
Το βλάσφημο στόμα και το ρυπαρό χέρι που έγραψαν αυτά τα προπαγανδιστικά για τον μεγαλύτερο Κωνσταντινουπόλεως των τελευταίων αιώνων θα έχουν κριτή την Κουκουσό, την Αντιγόνη, το Άγιον Όρος, και όλους τους τόπους όπου εξορίστηκαν οι ποιμένες της Πόλης, αλλά κυρίως κ. Σκαρόφσκι, κριτής στη βλασφημία σας θα είναι για πάντα το «σχοινί του Πατριάρχη» (ποίημα Βαλαωρίτη).
Ειλικρινά, ντροπή σας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.