Οι φαντασιώσεις ενός περαστικού υπουργού Παιδείας-Γράφει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, π Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του τέως υπουργού Παιδείας κ.Γαβρογλου, σχετικά με το ταλαίπωρο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία της χώρας μας, λαμβάνω αφορμή και του απαντώ απο την Θεσσαλονίκη κατά το αυτό πνεύμα.

Μάλλον ο κύριος τέως Υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να ξεφυλλίσει τα βιβλία των εννιά τάξεων μετά την Τρίτη δημοτικού, οπότε και οι μαθητές μας έρχονται σε μια πρώτη γνωριμία με το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά ούτε καν ρώτησε τους συμβούλους του ή τον οποιονδήποτε εκπαιδευτικό, ώστε να έχει εικόνα του μαθήματος.

Το μάθημα έχει καταρχάς κοινωνικές προεκτάσεις και προσφέρει έντονο προβληματισμό σε κάθε διαμορφούμενο μαθητή , που ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Επίσης είναι γεγονός ότι κάνεις δάσκαλος στο Δημοτικό ή Θεολόγος στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν επιμένει ιδιαίτερα στην στείρα εκμάθηση του περιεχομένου του βιβλίου.

Αντίθετα το μάθημα έχει την μορφή διαλόγου και λειτουργεί σαν δραπέτευση από το ανιαρό ενίοτε σχολικό πρόγραμμα.

Μάλιστα στο Λύκειο τα σχολικά εγχειρίδια ψέγουν ζητήματα θρησκειολογίας, φέρνουν τους μαθητές με τα θρησκεύματα όλου του κόσμου και θίγουν θέματα βιοηθικής.

Τα φαντάσματα του άκριτου σταλινισμού είναι πλέον παρελθόν και δη ανεπιστρεπτί καθώς το τίμημα ήταν βαρύ. Οπότε ας αρκεστούν οι εκάστοτε υπουργοί στα του οίκου τους και ας μην καταπιάνονται με θέματα έτερα εκάτερα.

Η ροή των πραγμάτων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, είναι ικανή να θέσει τα των σχολείων στην τροχιά που πρέπει.

Πάντοτε με πολλή εν Χριστώ αγάπη και μετ ‘ ευχών πατρικών απευθύνομαι δημοσίως στον κ. Γαβρόγλου και τον καλώ σε δημόσιο διάλογο εάν η περίσταση το απαιτήσει.

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-22)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.