Είναι σχετικά ασφαλές, είναι ένα όριο που μπορεί να ανοίξει δραστηριότητες», πρόσθεσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης για το άνοιγμα της αγοράς.
Υπερ του ανοίγματος των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστήμιο Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε με αιχμηρό τρόπο πως «οι εκκλησίες άνοιξαν. Εφόσον έχουμε αποφασίσει ότι είναι πιο σημαντική η Εκκλησία από την Παιδεία πρέπει να το βάλουμε μπροστά. «Θέλουμε την Θεία Κοινωνία αλλά όχι το Γυμνάσιο-Λύκειο». Συμπλήρωσε δε, «είναι τραγικά λάθος να είναι προτεραιότητα η Εκκλησία και όχι τα σχολεία, με αυτά τα δεδομένα πρέπει να ανοίξουν». Παράλληλα, όπως είπε οι έφηβοι συγχρωτίζονται ήδη σε σπίτια χωρίς μάσκες.
Επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπάρχει μια διεπιστημονική προσέγγιση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ενώ σχολιάζοντας το μερικό άνοιγμα της αγοράς, σημείωσε πως «είναι σχετικά ασφαλές, είναι ένα όριο που μπορεί να ανοίξει δραστηριότητες. Φαίνεται ότι η συμπεριφορά των πολιτών στις γιορτές ήταν πιο καλή από ότι περιμέναμε». Όμως, όπως είπε ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα συγχρωτισμού στα Θεοφάνεια. Τόνισε όμως, ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να παραμείνει η αγορά ανοιχτή πρέπει να αποφεύγονται άλλα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε «όχι επειδή άνοιξε η αγορά πρέπει να γιορτάσουμε τις Απόκριες».
Σχολιάζοντας τα μοντέλα που δείχνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει τρίτο κύμα στη χώρα μας τέλη Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, σημείωσε ότι έως τότε «θα υπάρξουν περισσότεροι εμβολιασμοί ευπαθών ομάδων, θα έχουν υποστηριχθεί οπότε δεν θα καταλήγει σε νοσηλεία». Χαρακτήρισε επίσης άδικη την κριτική για τα εμβόλια απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, «υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα για δικλείδα ασφαλείας για να έχουμε άλλες λύσεις με άλλα εμβόλια». Υπογράμμισε δε, πως είναι ανεύθυνες κινήσεις να αναμείξουμε εμβόλια από άλλες χώρες.
Απάντησε μάλιστα και στα όσα είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή για δημοψήφισμα στην Ελβετία που αφορά τον εμβολιασμό. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης, είναι δύο δημοψηφίσματα που το ένα αφορά τη μη υποχρεωτικότητα του εμβολίου, παρότι δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο» και το δεύτερο όπως είπε αφορά στην διαμαρτυρία κάποιων για τα μέτρα, όπου ουσιαστικά θα ερωτηθούν αν πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση περιορισμούς ή αν θα είναι αρκετή η ατομική ευθύνη. Ωστόσο, όπως επισήμανε «δεν θα γίνουν πριν τον Ιούνιο τα δημοψηφίσματα αυτά»