Ι.Μ. Σουηδίας

Υπό την καθοδήγηση και επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την φιλοτιμία των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και Αιδεσιμ. Οικονόμου κ. Maxime Lesage, και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός διάκοσμος στο Ιερό Βήμα και την αψίδα του ως άνω ναού, που βρίσκεται στο κέντρο της Νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το συνεργείο των αγιογράφων κ.κ. Μιχαήλ Ανδρούτσου, Δημητρίου Ανδρούτσου και Σπυρίδωνος Μέτση, ταξίδεψαν από τα Ιωάννινα στο Όσλο, όπου παρέμειναν για μια εβδομάδα, και επιμελήθηκαν την τοποθέτηση των δεύτερων τοιχογραφιών στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού.

Συγκεκριμένα, από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου 2024, τοποθετήθηκαν οι εξής είκοσι παραστάσεις: η ετοιμασία του Θρόνου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Φιλοξενία του Αβραάμ, η Καιομένη Βάτος, οι Τρεις Παίδες εν καμίνω, η θυσία του Αβραάμ, οι τέσσερεις Ευαγγελιστές, οι άγιοι Διάκονοι Τίμων, Παρμενάς, Αλέξανδρος, Στέφανος, Πρόχορος και Αχίλλειος, μετάλλια με τους αγίους Πορφύριο τον Καυσοκαυβίτη, Παΐσιο τον Αγιορείτη, Κοσμά τον Αιτωλό και Ιάκωβο τον εν Ευβοία, καθώς και πλούσιος βυζαντινός διάκοσμος.

Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου 2022, είχαν τοποθετηθεί από τους ίδιους αγιογράφους οι πρώτες παραστάσεις με την Ένθρονη Παναγία, μετάλλια με έξι προφήτες, την Θεία Ευχαριστία και τον Ένθρονο Κύριο, περιστοιχιζόμενο από οκτώ Ιεράρχες.

Η αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού ακολούθησε την τοποθέτηση 46 τοιχογραφιών στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, καθώς και στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, κατά την 10ετή αρχιερατεία του Ποιμενάρχου κ. Κλεόπα.

Ήδη, από το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς την τοποθέτηση των τοιχογραφιών, συναντήθηκε με τους ως άνω αγιογράφους, και είδε ιδίοις όμμασι τις εργασίες της εκ βάθρων αποκαταστάσεως της αίθουσας δεξιώσεων του ναού.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης συναντήθηκε με τα νέα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού και με εκπρόσωπο της Ουκρανικής Κοινότητας Όσλο.

Το πρωί της Κυριακής, 10 Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από τις ιστοσελίδες Facebook της Ιεράς Μητροπόλεως και της ενορίας, και τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Σουηδική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα, με την συμμετοχή του εφημερίου του ναού, Αιδεσιμολ. Οικονόμου κ. Μaxime Lesage. Στο Ιερό διηκόνησε ο κ. Θεολόγος Halle Βakke.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην oμιλία του στην ευαγγελική περικοπή της Τελικής Κρίσεως, μίλησε στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου και στο τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αγιογράφους, τους δωρητές των τοιχογραφιών και σε όσους συνέβαλαν στο ιστορικό αυτό γεγονός, της συνεχίσεως της ιστορήσεως του Μητροπολιτικού Ναού με νέες τοιχογραφίες.

Ο Ποιμενάρχης εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για την πρόοδο της Ομογένειας, προσέφερε στον πρώην Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, το νέο δίτομο έργο του με την αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Ακολούθως, έτυχε της φιλοξενίας και συναναστροφής των παρισταμένων, στο γεύμα που προσέφερε η Φιλόπτωχος Αδελφότης του Μητροπολιτικού Ναού, σε αίθουσα πλησίον του ναού.

Στην Θεία Λειτουργία και το γεύμα παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδος Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, συνοδευόμενος από συνεργάτη του στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, και πλήθος πιστών.

Τους ύμνους απέδωσαν, στην Ελληνική και Νορβηγική, οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Πρωτοψάλτης του ναού, και οι κ.κ. Κοσμάς Πλάκου και Πορφύριος Erik Hasner.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την συναυλία παραδοσιακής μουσικής, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, που προσέφερε η χοράρχης κ. Μαριλένα Ζλατάνου.

Το πρωΐ της επομένης, ο Ποιμενάρχης επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και της κ. Αναστασίας Γκόλφη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.