Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο Μεταβυζαντινό, κοιμητηριακό Ιερό ναό στην τοπική κοινότητα Κουρτακίου του Δήμου Άργους Μυκηνών. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Mητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Αθανασίου πέριξ του ναού και όχι στο χωριό λόγω της βροχόπτωσης που σημειώθηκε.

Αμέσως μετά την περιφορά της εικόνας ο νέος εφημέριος του Ιερού ναού και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, π. Θεόδωρος Μποτσώνης , ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας, τους Ιερείς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο Αθανάσιο. Ακολούθησε κέρασμα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο στους παραβρισκόμενους στον εορταστικό εσπερινό.

Πρόκειται για ένα Μεταβυζαντινό μνημείο με πολύ μεγάλη ιστορία. Είναι αφιερωμένο εξαρχής στον Άγιο Αθανάσιο τον λεγόμενο Μάη Θανάση.

Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Γ.Μαλτέζος ,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης , ο δήμαρχος Άργους -Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κουρτακίου Θεοδόσης Δαγρές , ο περιφερειακός σύμβουλος Β.Σιδέρης ,ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π.Σκούφης , οι αντιδήμαρχοι Μ.Ρέσκος , Θ. Οικονόμου ,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άργους Μυκηνών Κ.Μπέγκος και ο Ν.Δελλής πρόεδρος ΝΠΔΔ Αθλητισμού .

Κατά τον εσπερινό έψαλλαν οι Ιεροψάλτες Γ.Δαρλάσης και Θ.Κολιάτσης .

Το Κουρτάκι είναι πεδινό χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 18 μέτρων επάνω στον Αργολικό κάμπο, στον δρόμο που συνδέει την Τίρυνθα με την Ήρα. Αποτελεί την έδρα και μοναδικό οικισμό της κοινότητας Κουρτακίου που υπάγεται στην δημοτική ενότητα Άργους του δήμου Άργους – Μυκηνών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Κουρτάκι γνώρισε σημαντική πληθυσμιακή άνθηση την περίοδο 1879-1940 αλλά έκτοτε ο πληθυσμός του έχει μειωθεί ελαφρώς με σημαντικές αυξομειώσεις.

Η Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Αθανασίου
Ή γιορτή του Μεγάλου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, γιορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων αυτού του γίγαντα της Ορθοδοξίας μας. Σύμφωνα όμως με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, ή κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου, πρέπει να γιορτάζεται σήμερα, όπου και Ιστορικά αποδεδειγμένη ή κοίμηση του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και όλη ή ανέκδοτη ποιητική υμνολογία κατά την 2α Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του, για την οποία ούτε απλή αναφορά γίνεται.

Για ποιο λόγο όμως καθιερώθηκε ή κυρίως μνήμη του την 18η Ιανουαρίου, μ’ αυτή του Αγ. Κυρίλλου, δεν γνωρίζουμε. Το πιθανότερο όμως είναι, για τον λόγο πού καθιερώθηκε και ή γιορτή των τριών Ιεραρχών.

Ή Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, διότι αναδείχθηκε ό ηρωικότερος των Άγιων και ό αγιότερος των ηρώων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.