Τον έφορο και προστάτη της Άγιο Επιφάνιο τιμά η Μητρόπολη Κωνσταντίας

«Του ἀποστόλου Βαρνάβα συμφυλέτης ἀλλά καί διάδοχος, τῆς κατά Κύπρον ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας καθέστηκας, Επιφάνιε θεοχαρίτωτε΄ καί πλήρης τοῦ Πνεύματος ἀναδειχθείς, πατήρ παρακλήσεως ἐγεγόνεις, τοῖς κατά πνεῦμα τέκνοις σου, ἄπερ σήμερον ὡς διεσκορπισμένα πρόβατα τυγχάνοντα, ἐπανάγαγε εἰς τήν κατεχομένην πατρίδα, καί δείξον ἐν τέλει πολίτας τῆς ἄνω καί ἀσαλεύτου Σιών.» (ιδιόμελο Λιτής εορτής Αγίου Επιφανίου επ. Κωνσταντίας)

Τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου επ. Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τιμά η Ορθόδοξος Εκκλησία κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου.

Μέσα από την ιερά ακολουθία (Κύπριο Μηναίο μηνός Μαΐου, έκδ. Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, 1994), μέρος της οποίας συνέταξε ο λόγιος Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ιερομ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης σκιαγραφείται η μορφή και το πολύμορφο ποιμαντικό και θεολογικό έργο του μεγάλου πατέρα της Εκκλησίας ο οποίος με την τεράστια μόρφωση, θεολογική παιδεία και ποιμαντική ικανότητα, σημάδεψε την εποχή στην οποία έζησε και έδρασε, αλλά και παρέμεινε στους αιώνες αυθεντία και πρότυπο αληθινού ποιμένος, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη ένα τεράστιο και ανεκτίμητο συγγραφικό έργο, αντιρρητικό κατά των μεγάλων αιρέσεων της αρχαίας Εκκλησίας, με πιο γνωστό απ’ αυτά το «Πανάριον», όπου αποκρούει όλες τις κακοδοξίες των αιρετικών της εποχής του. Ο βίος και τα έργα του Αγίου Επιφανίου παραμένουν πάντοτε φάρος μάθησης της Ορθόδοξης Πίστης και της Ορθόδοξης Χριστιανικής ζωής.

Η γνωστή βασιλική του Αγίου Επιφανίου, ένα από τα πιο ξακουστά κτίσματα του χριστιανικού κόσμου της τότε εποχής, της οποίας δυστυχώς σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια στην Σαλαμίνα, παραμένει βουβή και αλειτούργητη για 45 και πλέον χρόνια ένεκα των συνεπειών της τουρκικής εισβολής.

Οι εορτασμοί του εφόρου και προστάτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως τελούνται τα τελευταία χρόνια πανηγυρικά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με επίκεντρο τα δύο ιερά εξωκλήσια προς τιμή του Αγίου Επιφανίου σε Αγία Νάπα και Λιοπέτρι αντίστοιχα, ενώ στα πλαίσια των εορτασμών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, πραγματοποιείται Κληρικολαϊκή Συνέλευση ενώ παράλληλα μεταφερέται η τιμία κάρα του Αγίου Επιφανίου από την Ιερά Μονή Κύκκου όπου φυλάσσεται στην μητροπολιτική μας περιφέρεια, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών οι οποίοι συρρέουν αθρόα για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη του Αγίου.

Φέτος ο εορτασμός σκιάζεται επί πλέον και από την δυσχερή κατάσταση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την διοργάνωση των πιο πάνω λατρευτικών εκδηλώσεων.

Παρά ταύτα την παραμονή της εορτής, Δευτέρα, 10 Μαίου 2020, τηρώντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός στο εξωκλήσιο του Αγίου Επιφανίου στο Λιοπέτρι. (Η Ενορία Αγίας Νάπας, θα εορτάσει εκ μεταθέσεως την εορτή σε κατοπινό στάδιο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων)

Αύριο, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 6:30-8:00π.μ, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Επιφανίου στο Λιοπέτρι.

Με βάση το ισχύον διάταγμα εντός του ναού επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα 10 άτομα. Οι υπόλοιποι πιστοί που επιθυμούν να μεταβούν στην εκκλησία για ατομική προσευχή μπορούν να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.