Αίτημα στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο για χορήγηση Τόμου αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας σχεδιάζει να απευθύνει εκ μέρους του Κράτους ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Jānis Bordāns μετά από σχετική εξουσιοδότηση που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο “Interfax”.

Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Επίσης ο Λετονός Υπουργός έχει επιφορτιστεί με την επίσημη ενημέρωση του Πατριάρχη Μόσχας σχετικά με τις τροπολογίες που ενέκρινε το Saeima (σ.σ. το Κοινοβούλιο της Λετονίας), οι οποίες καθορίζουν νομικά την Εκκλησία της Λετονίας ως πλήρως ανεξάρτητη, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Πρακτορείο “Baltic News Service”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε τις σχετικές τροπολογίες, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Από την πλευρά της η Εκκλησία της Λετονίας δεν διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση της Κυβέρνησης εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι η τροποποίηση του Νόμου που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας και την καθιστά αυτοκέφαλη «έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας:
Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, τo Saeima (σ.σ. το Κοινοβούλιο της Λετονίας) τροποποίησε το Νόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας. Η απόφαση αυτή έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας. Το Κράτος καθόρισε το καθεστώς της Εκκλησίας μας ως αυτοκέφαλο. Το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας καλεί με αγάπη τον κλήρο και τον λαό να διατηρήσουν το ειρηνικό πνευματικό κλίμα και την ενότητα της Εκκλησίας μας, τηρώντας αυστηρά τους νόμους του Λετονικού κράτους. Ζώντας με πνευματική και προσευχητική άρρηκτη ενότητα με ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ας διατηρήσουμε την αγνότητα της πίστεως μας και να ενισχύσουμε την Ορθοδοξία στη γη της Λετονίας. Παρακαλούμε όλους τους πιστούς να προσεύχονται επιμελώς και με θέρμη για την Αγία μας Εκκλησία, ώστε ο Ελεήμων Κύριος να την προστατεύει εν ειρήνη και ευημερία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κράτος παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Oρθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας. Τον Ιούνιο του 2019, το Κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους Ορθόδοξους Iεράρχες να είναι Λετονοί πολίτες και να έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.