Η κακοκαιρία “Ελπίς” που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα μας έντυσε στα λευκά και άλλες περιοχές όπως την Κωνσταντινούπολη όπου πέραν από το χιονισμένο Φανάρι όμορφες εικόνες μας έρχονται και από την Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου.

Στην σελίδα της στο Facebook η Κοινότητα δημοσίευσε ένα βίντεο από το χιονισμένο Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, που από το 1872 υπηρετεί την Παιδεία στο Νεοχώρι Βοσπόρου.

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και η ιστορία του
Ήταν 19 Σεπτεμβρίου 1893 όταν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του ξεκινώντας τη μακρά και βαρυσήμαντη πορεία του η οποία συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία του σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για ένα επιπλέον εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πόλη καθώς στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως φοιτούσαν πάνω από 800 μαθητές. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το Ζωγράφειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πέρα και οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό “βγήκαν” το 1899! Τα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε μεγάλη άνθηση και σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές έφταναν ή και ξεπερνούσαν τους 500. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών (900) καταγράφηκε το 1962.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.