Το «ύστατο χαίρε» στον μακαριστό Επίσκοπο Σάμπατς κυρό Λαυρέντιο είπαν το πρωί της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2022 στoν Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της πόλης Σάμπατς, Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος πιστών.

Πριν την Εξόδιο Ακολουθία, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βανάτου κ. Νικάνορος και συλλειτουργούντων πλειάδας Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθήσε η τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και συνιερουργούντων Επισκόπων του Πατριαρχείου. Στον επικήδειο λόγο του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις αρετές του μακαριστού Επισκόπου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Πρώτιστα ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος. Ήταν ένας φιλόσοφος – φιλόσοφος της πίστης σύμφωνα με την φιλοσοφία και την σοφία όχι αυτού του κόσμου, αλλά φιλόσοφος του Αγίου Πνεύματος» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι χαίρεται σήμερα στην αγκαλιά του Κυρίου».

Επικήδειο λόγο εκφώνησε επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς εκ μέρους του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη συνέχεια το φέρετρο με το σκήνωμα του μακαριστού Ιεράρχη διεκομίσθη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς) της Σερβίας του Σόκο Γκραντ όπου και έγινε η ταφή.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Επίσκοπος Σάμπατς κυρός Λαυρέντιος εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών. Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας όρισε Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Σάμπατς τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιο.

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου:
Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1935 στην Πογκόστιτσα όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι από την οποία και έλαβε το πτυχίο του.

Τον Αύγουστο του 1958 εκάρη μοναχός ενώ το ίδιο έτος έλαβε και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Το 1961 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1967 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχέιου Σερβίας τον εξέλεξε Επίσκοπο Μοραβίτσας με την χειροτονία του να τελείται στις 16 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου.

Σε έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων στις 30 Μαρτίου 1969 εξελέγη Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης και Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Επίσκοπος Λαυρέντιος επισκέφθηκε την Αυστραλία. Ήταν ο πρώτος Σέρβος αρχιεπίσκοπος του οποίου το πόδι πάτησε στο έδαφος αυτής της πιο μακρινής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, σε τρία χρόνια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σταλεί νέος επίσκοπος στα μέρη εκείνα και να αφιερωθεί μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μητρόπολης.

Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη Επίσκοπος Σάμπατς και Βαλιέβο την οποία διαποίμανε μέχρι και την κοίμησή του.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.