Άλλοι 2 ήρωες αγνοούμενοι της Τουρκικής εισβολής τάφηκαν σήμερα με τιμές ηρώων, 47 σχεδόν χρόνια μετά το ειδεχθές έγκλημα.

Το παρόν του στην κηδεία του έφεδρου εθνοφρουρού Στέλιου Πασιά που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στην Ψιμολόφου έδωσε ο επίτροπος προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και στην παρουσία των 2 αδερφών του, Μαρίας και Έλλης, ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε στον ήρωα εθνοφρουρό. Ο Στέλιος Πασιάς ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ψιμολόφου.

«Παρά τις προσπάθειες τα τελευταία 15 χρόνια στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, εξακολουθούν να αγνοούνται σχεδόν 800 αγνοούμενοι μας. Η άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί όπως επιβάλλεται για την επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων καθιστά τις προοπτικές για την εξακρίβωση της τύχης των εκκρεμουσών υποθέσεων, περισσότερο από ζοφερές», δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Ο Πασιάς με την έναρξη της εισβολής κατατάχθηκε έφεδρος και έδωσε μάχες στην περιοχή Γλυκιώτισσας -Αγίου Γεωργίου όπου αμυνόταν το τάγμα του το 306. Η επίθεση των Τούρκων στις 22 Ιουλίου ανάγκασε το τάγμα να απαγκιστρωθεί στην περιοχή Κερύνειας-Μπέλλα Πάις ωστόσο τα ίχνη του Στέλιου Πασιά χάθηκαν όταν μια ομάδα υποχώρησε προς το τουρκοκυπριακό χωριό Τέμπλος όπου οι Τούρκοι είχαν στημένη ενέδρα. Εκεί εντοπίστηκαν και τα οστά του το 2007.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επεξεργαζόμαστε και αναλαμβάνουμε ενέργειες και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, με στόχο την επίτευξη προόδου και την επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες των αγνοουμένων μας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Η δεύτερη κηδεία αγνοούμενου τελέστηκε στη Μεσόγη της Πάφου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Το παρόν στην κηδεία του ήρωα Κώστα Παπαπολυδώρου έδωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Ο Κώστας Παπαπολυδώρου καταγόταν από την Μεσόγη της Πάφου και αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου του 1974.

«Με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο, θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά στην επίτευξη των στόχων μας, οι οποίοι θα φέρουν τη δικαίωση της προσφοράς και της θυσίας όσων αντιστάθηκαν στην εισβολή του Αττίλα, υποστηρίζοντας την ελευθερία, και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Έτσι, θα δικαιώσουμε και τη θυσία του Κώστα Παπαπολυδώρου», δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

«Είναι μεγάλης σημασίας η απόδοση φόρων τιμής προς εκείνους που έσπευσαν ωθούμενοι από τη φλόγα της ψυχής τους να βοηθήσουν την πατρίδα τους σε καιρούς χαλεπούς όπως ήταν ο μαύρος Ιούλης του 1974. Ρώτησαν την λευτεριά ποιας μάνας είναι γέννα και εκείνη απάντησε με γέννησε το ελληνικό το αίμα», δήλωσε ο Στρατηγός ε.α, Χαράλαμπος Λόττας.

Ο Κώστας Παπαπολυδώρου ήταν 22 ετών κατά την Τουρκική εισβολή και υπηρετούσε στο 211 τάγμα πεζικού. Στις 23 Ιουλίου παρά την εκεχειρία πάνοπλοι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή του Τράχωνα με αποτέλεσμα από το απόγευμα της ημέρας εκείνης να χαθούν τα ίχνη του Παπαπολυδώρου και των συμπολεμιστών του. Τα οστά του βρέθηκαν το 2015 σε ομαδικό τάφο κοντά στις τουρκικές φυλακές στην περιοχή του Τράχωνα μαζί με τα οστά 15 άλλων εθνοφρουρών ενώ παραδίπλα εντοπίστηκε άλλος ομαδικός τάφος με τα οστά 20 ακόμη συμπατριωτών μας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.