Σήμερα Κυριακή των Βαΐων, εορτάστηκε στην Κέρκυρα, το υπερφυές θαύμα της απαλλαγής της νήσου από την πανώλη, που μάστιζε την Κέρκυρα την εποχή του 1630, και που οι άνθρωποι τότε κατέφυγαν ικετευτικά στον Άγιο Σπυρίδωνα παρακαλώντας τον, να μεσιτεύσει για την απαλλαγή από το θανατικό αυτής της φοβερής νόσου.

Έκτοτε ο διοικητής της ενετικής κυβέρνησης, που βρισκόταν η Κέρκυρα υπό την κατοχή της Βενετίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα των κατοίκων του νησιού, θέσπισε την λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εις ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Έπειτα από δύο χρόνια απαγόρευσης της λατρείας, λόγω των υγειονομικών μέτρων, φέτος πανηγυρικά λιτανεύτηκε το ιερόν σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, με την συμμετοχή όλων των φιλαρμονικών του νησιού, μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικού αγήματος, καθώς και την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων της Πολιτικής, στρατιωτικής, εκπαιδευτικής αρχής του τόπου.

Χθες βράδυ, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ο οποίος απηύθυνε και λόγον πνευματικόν και επιστηρικτικόν στο εκκλησίασμα. Σήμερα κατά την Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε στον όρθρο, λειτούργησε και ομίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Εις την ομιλία του, έλαβε αφορμή από το γεγονός της Δεσποτικής εορτής της εισόδου του Κυρίου μας εις την Αγίαν Πόλιν, της Ιερουσαλήμ.

Ο λαός, τον υποδέχτηκε με ιαχές πανηγυρικές. Παρά το γεγονός ότι λίγο πιο μπροστά το κλίμα ήταν εχθρικό από την ηγεσία των εβραίων έναντι του Κυρίου μας, μετά την ανάσταση του Λαζάρου, όπου επίστευσαν πολλοί ότι όντως ήταν ο Μεσσίας, τον υποδέχτηκαν με κλάδους και με την προσδοκία του Βασιλέως του Ισραήλ.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ένας ιστορικός σχολιαστής, τούτο το γεγονός το περιέγραψε ως μια εικόνα την οποίαν ο εκπρόσωπος του Ρωμαίου αυτοκράτορος στα Ιεροσόλυμα, όταν έβλεπε έναν φτωχοντυμένο να είναι επάνω σε ένα πώλο και οι ρακένδυτοι, ξυπόλητοι και πεινασμένοι να τον υποδέχονται με αυτό τον τρόπο, η σκέψη του ήταν ειρωνική για το γεγονός.

Όμως, ο Κύριος μας εισήλθε φέροντας στον λαό Του, την ειρήνη, την πραότητα, την δικαιοσύνη και την αγάπη, την πάντα νούν υπερέχουσαν κατά τον Απόστολο Παύλο. Αυτή η δύναμις της αγάπης δεν μετριέται με την κάθε λογής εξουσία. Ενώ οι εξουσιαστές αυτοκράτορες όλων των εποχών, την δύναμη τους την στηρίζουν στην ισχύ του νόμου και της επιβολής στον λαό τους.

Ο Κύριος μας όμως, είχε πει και άλλωτε ότι στην Βασιλεία του Θεού, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοσμικήν εξουσίαν.

Όσοι απεδέχθησαν την Βασιλεία του Θεού έγιναν ουρανοπολίτες. Ένας εξ αυτών είναι και ο άγιος Σπυρίδωνας, ο οποίος σκεπάζει με τις πρεσβείες του και με την Χάρη του το νησί μας, πάνω από 560 χρόνια. Είναι ένας παγκόσμιος και οικουμενικός άγιος που όπως ο Κύριος μας εισήλθε στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ εκείνος εισήλθε στις καρδιές όλων των Κερκυραίων.

Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων για την Κέρκυρα είναι διπλή γιορτή. Είναι η έναρξη της Αγίας και Μεγάλης εβδομάδας αλλά και η έντονη παρουσία δια του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην ζωή μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους ανθρώπους να εορτάσουμε ένα ευλογημένο και αγιασμένο Πάσχα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος, η οποία διήρκησε τρεισήμισι ώρες, διερχόμενος τα παλαιά τείχη της πόλεως και εις τα παλαιά ανάκτορα έγινε η καθιερωμένη δέηση και η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου στον Ιερό Κλήρο και το λαό της Κέρκυρας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.