Μικροί και μεγάλοι περιμένουν την άφιξη του γενειοφόρου και ευτραφή Αγιου, με την κόκκινη κάπα και τους ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρό του.
Ο εύθυμος Άγιος Βασίλης, παρά τα… κιλάκια του, εισβάλλει στα σπίτια από τις καμινάδες, την Παραμονή των Χριστουγέννων για ορισμένους και για άλλους παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Ποια είναι η ιστορία όμως, του Άγιου Βασίλη που αποτελεί την πιο διάσημη φιγούρα, που ξεπηδά από την χριστιανική παράδοση και η οποία αναφέρεται πλέον σε όλο τον κόσμο;
Και όμως δεν είναι ο Άγιος Βασίλειος, ο ιερέας από την Καισάρεια, αλλά ο Άγιος Νικόλαος που ενέπνευσε την ιστορία του ασπρομάλλη άνδρα που πετά στους αιθέρες για να μοιράσει δώρα στα καλά παιδιά.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε, το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία, από Έλληνες γονείς ευσεβείς και εύπορους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης.
Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας.
Δια θεϊκής αποκάλυψης, αναγορεύθηκε Αρχιεπίσκοπος και η μορφή του είναι ηγεμονική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Αυστία, το Βέλγιο και η Γερμανία
Ωστόσο, οι Ολλανδοί είναι αυτοί που έκαναν διάσημο τον Άγιο Βασίλη.
Ο Σιντ-Νικολάας, φορώντας άμφια και ένα κωνικό επισκοπικό καπέλο, περιδιάβαινε τους δρόμους επάνω στο γαϊδουράκι του και μοίραζε δώρα στα παιδιά. Από εκείνα τα χρόνια, την περίοδο του Μεσαίωνα, τα παιδιά άφηναν γάλα και μπισκότα στον Άγιο, ενώ έβαζαν στα παραδοσιακά ξύλινα ολλανδικά παπούτσια τους άχυρο για το γαϊδουράκι του.
Την επόμενη μέρα, ο σανός είχε φαγωθεί και στην θέση του, ο Άγιος είχε αφήσει δώρα και λιχουδιές.
Ο σκιτσογράφος Τόμας Ναστ, το 1863, εμπνεύστηκε από το ποίημα του Μουρ και σχεδίασε έναν μεγαλόσωμο, ευτραφή άνδρα με λευκή γενειάδα και ροδαλά μαγουλάκια.
Η κάπα του μάλιστα έμοιαζε πολύ με την αστερόεσσα, την σημαία των ΗΠΑ.
Το εγχείρημα ήταν τόσο πετυχημένο, που ο Ναστ συνέχιζε να ζωγραφίζει με πανομοιότυπο τρόπο τον Άγιο Βασίλη επί 40 ολόκληρα χρόνια.
Με τον καιρό βέβαια, η κάπα που παρέπεμπε στην αμερικανική σημαία αντικαταστάθηκε από μια ζεστή, μάλλινη κατακόκκινη φορεσιά.
Στην Ελλάδα, η εικόνα του τροφαντού Άγιο Βασίλη ήρθε τις δεκαετίες του 50 και του ’60, από ομογενείς που βρίσκονταν στην Αμερική, αλλάζοντας όμως την ημερομηνία που επισκέπτεται τα παιδιά, από Χριστούγεννα σε παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Κι αν ήσουν καλός, τα δώρα θα βρεις στο τζάκι σου εμπρός…