Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθυνθεί στο σώμα της Βουλής ενώ δικαίωμα να λάβουν το λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, θα έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

Την παράταση της προστασία της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το σχετικό πλαίσιο θα βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλους Ιουλίου 2020.

«Προστατεύσαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα. Οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές»

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τρεις μήνες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος Ιουλίου 2020.

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ξοδέψαμε πολλά χρήματα – Οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες»

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.

«Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει»

«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει:

«Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

«Λάβαμε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ και με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουμε τα 24 δισ. ευρώ»

«Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η προστασία της Α’ κατοικίας θα παραταθεί έως το τέλος Ιουλίου 2020 – Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους χρειάζεται»

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι:

«Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας της Α’ κατοικίας, λέγοντας «Επίσης κατά τη δοκιμασία του κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια»

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.